Høitomt-show i vente?

Skrevet av Pål Jensen,  29.04.2011
Artikkelbilde
Eirik Høitomt ligger som vanlig litt lavt på forhånd, men vi tipper han kan smile bredt også etter kveldens kjøring. (begge foto: hesteguiden.com)

Den suverene landschampionen sitter opp bak fire V65-favoritter på Jarlsberg i kveld.

Eirik Høitomt har dominert på kusketoppen og tatt seks strake landschampionat - denne sesongen er han mer overlegen enn noengang.

Med 104 seire bokført sålangt i år har han vunnet like mange løp som de to neste på listen tilsammen.

TRAVEL AFTEN
Den nyblivne 42-åringen er selvsagt en ettertraktet sjåfør og det er ingen bombe at han skal kjøre i samtlige løp denne fredagskvelden. Det blir likevel en ekstra hektisk arbeidsdag for Høitomt som også skal kvale fem 3-åringer i prøveløp slik at han tilsammen skal i aksjon ikke mindre enn tretten ganger.

Vi tok en prat med kuskeesset som startet opp treningsvirksomheten igjen forrige sesong - det ble suksess på direkten. På onsdag fikk vi se en flott V65-vinner i femårige Ovedølen som travet 26.1 med galopp. I kveld skal de to siste av totalt seks 3-åringer avlegge prøveløp.

Hvordan ser unghestene dine ut?

- De har dessverre ikke kommet så tidlig i gang, og det er nok ingen årgangstopper å snakke om enda. 

TRENGER KLAFF
Den av kveldens favoritter du kjenner best til er 2 EDENHOF i V65-finalen. Den Kolnes-trente 5-åringen vant fem løp i fjor, men venter stadig på årets første triumf. Kommer den i kveld?

- Tja, hesten holder flott form, men tåler ikke å gjøre for mye selv lenger.

Så det blir ikke aktuelt å kjøre i front selv fra et innbydende spor?

- Nei, det vil jeg ikke tro. Forutsetningene er fine, men vi er avhengig av klaff på veien for å vinne.

I V65-3 blir du favoritt med 5 VICTORY ON LINE som vant lett fra tet i årsdebuten.

- Ja, hesten var bra, men det var et lunsjløp og det er bedre hester i mot i kveld.

Blir det tetkjøring denne gangen også?

- Når sant skal sies har jeg ikke lagt opp noen taktikk enda, men jeg har uansett tro på en god sjanse med denne.Victory on Line og Eirik Høitomt
Den 4-årige Rite On Line-sønnen til trener Jane Helen Stareng vant lett i årsdebuten på Drammen - dacapo i kveld?

SPENNENDE GJESTEOPPSITT
Ola Martin Aasen kommer fra Dombås med to favoritter i 10 SCHUVABLESSA (V65-1) og 7 ÅSAULVEN (V65-4). Førstnevnte står med tre strake seire, mens Åsaulven som radet opp for noen sesonger siden kommer tilbake etter pause. Siden fast kusk Tor Wollebæk velger å bli hjemme får du sjansen bak to hardt betrodde hester - begge er bankertippet i Stallskriket..

Hvordan forbereder du deg når du skal kjøre hester du aldri har kusket før?

- Det blir å snakke med treneren om hestenes egenskaper. Jeg har jo sett dem fra sidelinjen, men treneren har selvsagt mye viktig info å komme med. Deretter får jeg jo et inntrykk av hestene i varmingen samt i prøvestarter.

Hva med dine øvrige oppsitt denne kvelden?

- 6 ALM MORRIS i det første løpet er fryktelig usikker, men gikk 35 med stor galopp sist. Det en veldig vanskelig krabat så han må sees som en outsider som sikkert kjemper i toppen om han mot formodning skulle trave hele veien.

7 THAI TANISHA (V65-5) er også i Romtveit-trening, men jeg har ikke fått noen rapporter før dette løpet. Hun gikk dog mest på det jevne i de siste startene, og må være forbedret for å hevde seg i kveld.

4 SALLY STAR (V65-2) kjenner jeg lite til, men kan nok være en outsider i dette selskapet.

5 THAI ORLANDO (8 .løp) gikk 20.0 med galopp i prøveløpet. Det var ikke mye igjen på tanken på det, men hesten er brukbar og bør ha gått frem med den gjennomkjøringen. Uten at jeg vet hva konkurrentene kan bør han vel kunne kjempe om en trippelplass.

INGEN FAVORITTER
I morgen skal du kjøre i alle V75-løpene på din gamle hjemmebane i Kristiansand. Selvom ingen av dem er forhåndsfavoritter kan det likevel dukke opp en Høitomt-vinner?

- Tja, er man med har man alltids en sjanse. 2 Goldpike (V75-1) har vært veldig god i to strake seire, men møter gode hester. Forutsetningene er fine, og det er vel ikke helt umulig. Heller ikke 12 Non Stop Laser i V75-finalen er uten sjanser om det klaffer fra tillegg.

IKKE NOE SIKTEMÅL
Du ligger foran skjema til 300 årsseire - er det noe du tenker på?

- Nei, overhodet ikke. Her gjelder det å ta ett løp av gangen - det svinger fort i denne bransjen.

Men det har vel gått "brukbart" de siste 6-7 årene?

- He, he, ja me kan ikkje klagå, avslutter den sindige rogalendingen.

Komplett baneprogram kan du skrive ut her.