Spent foran årsdebuten

Skrevet av Pål Jensen,  07.04.2011
Artikkelbilde
Bare fryd og gammen etter at Cyrilja vant V75 under Grand Prix-travet på Jarlsberg i fjor. Kjell Erik Tangen til høyre, mens hans datter Ida er oppasser og Gunnar Austevoll fornøyd kusk (foto: hesteguiden.com)

Eier og trener Kjell Erik Tangen er som vanlig nervøs før hans øyensten Cyrilja skal ut etter vinterhvile.

Kjell Erik fra Brandval kjøpte Armbro Trick-datteren for en billig penge som åring, og har siden gjort alt selv med sin første traver. I morgen årsdebuterer 6-åringen i et tøft hoppeløp i V65-finalen på Jarlsberg.

WAALER SOM LÆREMESTER
- Jan Kristian Waaler har vært min mentor. Han har lært meg det meste, og jeg har mye å takke ham for. Jeg reiste langt for å kjøre rutineløp sammen med Jan Kristian.

Cyrilja har bare gjort 19 starter - hva er årsaken til det?

- Hun har slitt med høyre fremkne noe som blant annet gjorde at hun bare fikk tre starter som 4-åring. Dessuten er jeg ingen stor tilhenger av å kjøre på harde og dårlige vinterbaner. Jeg velger heller å starte mens baneunderlagene er på lag med hestens helse. Cyrilja ble halt etter det siste løpet på Bjerke i fjor da det var håpløse forhold under Kai Eriksens minneløp.

Man kan ikke klage på resultatene sålangt.

- Nei, det har gått over all forventning. Fjorårssesongen var meget bra med 169.000 innkjørt på bare syv starter - deriblant to V75-triumfer.Cyrilja og Gunnar Austevoll
Cyrilja spurtet inn til klar seier sammen med Gunnar Austevoll i V75 på Jarlsberg i fjor sommer (foto: hesteguiden.com)

Hvordan ser hoppa ut før debuten?

- Hun har faktiskt trent helt topp og bedre enn noengang. Min equiterapeut mener da også at det helsemessige er bedre enn noensinne.

Tror du hun kan vinne første gang ut?

- Selvom Cyrilja er en stor og tung hest har hun faktisk vunnet lett i årsdebuten de to siste sesongene. Jeg liker ikke å kjøre fort med hestene i trening, og er sjelden på banen for hurtigkjøring. Fast kusk Gunnar Austevoll kjente imidlertid på henne før lunsjløpene på Bjerke forrige torsdag, og han var klart fornøyd selvom det ikke ble kjørt fortere enn 23/2000.

Hvordan går Cyrilja balansemessig?

- Hun gikk vel skoløs i noen løp som 3-åring, men etter det har hun alltid konkurrert med fire sko. I morgen blir det aluminium foran som vanlig. Hun er kjapp nok som hun er, og jeg synes det er bedre å kjøre med sko enn å risikere at hesten blir sårbeint.

Hva tror du om løpsopplegget?

- Cyrilja er veldig rask fra start, men det kan bli vanskelig å nekte A.T.M. Angie teten, og jeg er ikke så lysten på dødens første gang ut. Hesten min er dog uproblematisk og går fra alle posisjoner. Jeg tipper vi er blant de 3-4 første ut, og håper Gunnar finner en fin posisjon.

Det er mange gode hopper på startstreken så jeg er fornøyd med en trippelplass, men blir ikke sjokkert om sesongen starter med seier i år igjen, avslutter en engasjert Tangen som har blinket ut et V75-løp på Sørlandet 30. april som neste siktemål.