Spennende høstsesong i vente

Skrevet av Pål Jensen,  20.08.2011
Artikkelbilde
Embakasi og GV Gundersen blir holdepunkt for svært mange i V5-spillene søndag (alle foto: hesteguiden.com)

Etter fem ukers travferie er det søndag klart årets 28. travstevne på Jarlsberg Travbane.

Selvom Grand Prix-travet er årets desiderte høydepunkt er det fortsatt mye god travsport i vente også under årets siste tjue kjøredager - to V75-omganger samt hele ti fredager med V65 står nemlig på menyen. Neste uke er det NM for damer på fredag og V75 lørdag, men høstsesongen sparkes altså i gang allerede søndag der ni løp og to V5-spill står på programmet.

Stevnestart er klokken sytten, og tjue minutter senere skal femten urutinerte 3-åringer sette hverandre i stevne i kveldens første løp. Her får vi nok et eksempel på hvor dominant ELDING er og vil fortsette å være i kaldblodstravet. Selvom avlsmatadoren som fikk sin siste årgang i 2009 ikke har noen avkom etter seg i dette løpet, er han farfar til ti og morfar til to.

TAR SIN FØRSTE?
V5A-spillet starter i det andre løpet kl. 18:00, og her skal åtte kaldblodshopper med høyest 41.000 på konto ut å kjempe. Perfekt til på strek står 2 Troll Jerva og Frode Hamre som fort kan lede hele veien. Fint til står også seksårige 1 Bjøroli som var god toer sist. Eneste hest med seier på samvittigheten er 5 Tun Lykka som gikk seierende ut av en duell mot 8 Balderina har på Jarlsberg 5. juli - har bekreftet form i to løp etter det.

I V5A-2 skal varmblodshester med under 19.000 på konto kjempe om tolv tusenlapper, men tross det lave grunnlaget har faktisk halvparten av feltet allerede vært på seremoniplass. Favoritt blir 8 Playful Win som imponerte sammen med sin trener Frode Hamre sist. Bedre til står 2 Prince Moonlight Fun som dessuten debuterte med seier.

Det gjorde også Knut Terje Samuelsen og 3 Petter Rags som dog ikke har fått det helt til å stemme siden.

4 Savannah Dun Dee vant greit nest sist, mens det ble startgalopp sist. Uten seier på ni starter er 3-årige 8 Pantini, men Glittum-traveren har møtt de beste og travet 16.0 full vei i Märthakval nest sist.

Mer rutinerte hester på farten i den tredje avdelingen der 4 Granli Nicolai skal ha en god mulighet feilfritt. Står i likhet med 9 Komnes Ess perfekt inne grunnlagsmessig på favorittdistansen sprint. Det er dog flere gode motstandere, og både Assev-debuterende 7 Vorset Martin og hyperkjappe 11 Rams Even er mer enn gode nok til å vinne. 2 Kleppe Bausa lyste i varmingen sist, og med det løpet i kroppen kan Solberg-hoppa fort vinne selv mot gode hingster denne gang.

Kveldens femte løp begynner kl. 19:00 og er starten på V5B-spillet.

Det er snakk om et hoppeløp, og her er det mange om beinet. 5 Littlepieceoftoy holder flott form, og er hesten å slå. Det kan imidlertid gode travere i bakspor klare med klaff da både 9 Penny Grace Lane, 10 The Face, 11 Yarda samt 3-årige 12 En Vie La Rose er kapable damer i grunnlaget. 

LEDER HELE VEIEN IGJEN?
I A-finalen blir 6 Embakasi kjempefavoritt og manges banker i begge V5-veddemål. Steinar Holm-traveren har da også imponert i sine tre løp etter lang pause i år - sist var Coktail Jet-datteren helt overlegen på 14.8 i Skien. Den startraske 5-åringen har dog slitt med helsen, og de som jakter store kroner kan tillate seg å spekulere mot hesten som har vunnet fem av bare ti starter. Det er flere plussvarianter med i dette hoppeløpet, og fra de fire innerste sporene kan det komme en overraskelse. 1 Sun Star V. er startrask, og er formen inntakt kjemper 6-åringen langt fremme direkte. 2 Bella Noark er en 3-årshoppe i fremgang - vant et 50.000-kronersløp sist, men møter tøffere hester denne gang. 3 Frenhchip G.T. gjør gode løp uten å vinne, men har perfekte forutsetninger denne gang. Verst imot favoritten blir dog svenskegjesten 4 Pine Colada. Treåringen til Erik "Copiad" Berlöf vant nemlig helenkelt på gode 15.5 på Åmål i sin siste start, og tar nok ikke turen uten ambisjoner.

MONTÈBANKER
I V5B-3 skal ti kaldblodshester ut med sal, og 10 Sivfrøkna bør ha alle muligheter til å hjemføre den gjeveste sjekken.

5-årshoppa har nemlig vist seg meget god i travritt, og jakter sin tredje triumf i grenen. I tillegg til seirene har det blitt to andre og to tredjeplasser på de syv første montèløpene, og selvom galoppfaren er tilstede er den adskillig mindre med rytter. Møter hester hun er mange mange meter foran uten tull, og med rutinerte Line Gundersen på ryggen er tøylene i trygge hender.

FINE DD-OPPGJØR
I kveldens åttende løp med start klokken tjue skal Frode Hamre prøve å ta nok en seier - denne gang med 4-årige Rite Sakra. Den kapable hingsten etter stallens tidligere stortraver Rite On Line har dessverre galoppert endel, men feilfritt er det neppe noen som kan nekte ham karrierens femte triumf. 1 Oliver V.P. kan dog bli en lei nøtt å knekke, men Kolnes-traveren kan neppe forsvare sporet og dermed må det løse seg. 2 Wotoya er veldig startrask, og tetvant to ganger i juni. Hestene til Heidi Moen har dog slitt med sykdom og 5-åringen blir derfor en klar outsider denne gang. 8 Delux Tooma holdt på å superskrelle under Grand Prix-travet, og løser det seg fra et elendig spor kan svenskegjesten kanskje overraske igjen. 11 Thai Photo vant et 50.000-kronersløp som 3-åring på Leangen i fjor (slo bl.a. Love Force), men har slitt mye med travet siden. Debuterte for sin nye trener Morten Louis Johnsen på beste måte sist, og nålestikkeren har trolig løst problemene til S.J.'s Photo-sønnen. Med litt klaff fra bakspor har ikke Thai Photo mange foran seg i dette oppgjøret.

Om suksessrike Hamre ikke innfrir med Rite Sakra har han muligheten også i kveldens siste løp. Her har nemlig 1 Windshear endelig fått et fint startspor, og på en sprint akter nok treneren å prøve å spore hele veien. Møter dog en annen femåring som uansett kan bli lei å slå. Glenn Kramer Stenberg har nemlig fått fin sving på ungheststjernen 2 Beat The Tag som tjente 600.000 kroner i Waaler-regi. Heller ikke 3 Last Speed Laday er tapt bak en vogn, og Bjerring-traveren holdt farten flott til annen i V75 sist. 5 Global Jinx tok en etterlengtet seier nest sist, og holder sin solide form. Kan vinne om de heteste favorittene kjører for hardt - det kan normalt også 9 Fly High Kemp som dog har skuffet denne sesongen etter å ha vunnet 7 av 14 i fjor.

VELKOMMEN TIL SPENNENDE SPORT OG SPILL