Tøft bankervalg

Skrevet av Pål Jensen,  16.12.2011
Artikkelbilde
Alsaker Piril ledet hele veien for Vidar Hop på samme kjøring i fjor (foto: hesteguiden.com)

Jeg går for store kroner ved å gardere storfavorittene og istedet satse på tredjevalget i V65-finalen.

Det er to klare forgrunnsfigurer i V65-omgangen på Jarlsberg i kveld, og på det lille spilleforslaget lar jeg Limerick og Showmethecigar stå alene. Begge ligger an til å lede sine løp hele veien, men jeg siden jeg mener å ha funnet et meget spennende bankerbud går jeg for gull på det store systemforslaget.

I V65-finalen blir 12 Slåttodin storfavoritt tross et begredelig startspor, mens 4 Rigel Pål er den de fleste garderer med. Jeg mener dog å ha funnet en ny "Gilmas Hansine-banker" i Vidar Hops oppsitt 8 ALSAKER PIRIL. Fireåringen til Arthur Bø sliter litt med travet iblant, og bl.a. i Derbyfinalen i september var han ikke til sin fordel. Åkre Lurifax-sønnen har dog gjort en rekke solide løp, og har stort sett støtt på harde årgangskamerater eller vært ute i V75 - det er bare å ta en titt på hver som har vunnet løpene Piril har gått så skjønner man hva jeg mener. Det er således en herdet ungdom med syv seire på 37 starter vi snakker om, og innsatsen til sølv etter en sisterunde i tredjespor og siste sving i fjerdespor her på Jarlsberg sist var bunnsolid. Gode Espe Trym fikk bestemme i tet, mens Alsaker Piril gjorde en svett innsats og stå på helt hjem til knepent tap.

HOP SKJØNNER LUNTA
I kveld tror jeg den startraske ekvipasjen setter fart direkte fra et dårlig startspor, og jeg innbiller meg at Hop sitter i tet relativt tidlig. Muligens vil Solberg sitte i tet med Rigel Pål, men selv utvendig for den tror jeg ikke min banker har tapt. Fra tet blir han alt annet enn enkelt å passere. Måtte riktignok gi seg fra tet i et stayerløp på Bjerke 17. august, men det var mot en for dagen knallgod Lome Brage i en 23-avslutning. Gangen før slo han Rigel Pål som fjerde i et V75-løp på Kloster som Gomnes Tornado vant foran Tuxi Titan. I Derbykvalet ble Alsaker Piril tredje bak kanontraverne Guli Jærven og Dotterud Teddy, og selvom Slåttodin er en god traver har ikke denne støtt på pålangtnær like tøffe konkurrenter.

Streket på bare hver fjerde kupong er Alsaker Piril en herlig fredagsbanker for de tøffe.

En mye benyttet banker i kveld blir 4 SHOWMETHECIGAR i den fjerde avdelingen, og jeg har god tro på at Anderssen-traveren leder hele veien. Både startraske 5 Boggy Twinstar og 6 Bullys mr. Frazer skal etter sigende få snille løp, og da kan nok Borg styre til tet. Ser ikke helt hvem som skal presse opp tempoet og 5-åringen tar fort årets femte triumf i kveld.

HØYKAPABEL SAK MED LØP I KROPPEN
Jeg velger imidlertid å doble med svært kapable 10 LONELY STORY som har fått to løp i kroppen etter langt skadeavbrekk. Femåringen oppdrettet av Lars O. Romtveit gjorde svært mange fine løp som 3- og 4-åring og hoppa tjente over 270.000 kroner.
Lonely Story og Tom Erik Solberg
Bestetiden 13.3 satte hun som overlegen vinner i kval til Jarlsberg Grand Prix hoppeavdeling i fjor sommer.

Første gang ut for sin nye trener Hedda Assev føk Home Alone-datteren til tet fra spor åtte, og holdt farten greit til fjerde på 16.6 - hadde da vært borte fra løpene i nesten ett år. Gangen etter ble det høyt oppdrevet tempo i snøværet på Momarken, og hesten ble sliten på full distanse (med 12/14-åpning i front). I kveld blir Lonely Story fullstendig glemt som et foreløpig 10. valg markert på kun 8 prosent av bongene. Jeg er rimelig sikker på at hesten er på vei mot formen, og med gamlekusken Solberg tilbake i vogna og litt klaff fra baksporet kan dette sjokkdraget avslutte sylskarpt.

KVARTETT SKILLER SEG UT
I V65-3 synes jeg fire hester skiller seg klart ut på kapasitet. 6 Ruth Reestrup blir klar favoritt etter sitt flotte seiersløp her sist - møter dog klart tøffere hester i kveld så garderinger er påkrevd. 7 Per Halbak har også vunnet i enkle selskap, men må selvsagt strekes igjen - Midtfjeld pleier å dra hjem med seier i bagasjen. Spennende er 2 Enzo Coeur som debuterer for Kristian Malmin fra nærmest perfekte forutsetninger. Malmin har flyt både i sulkyen og på stallen, og lillebroren til mangemillionær Opal Viking er dagens store outsider - kanskje 18-prosenteren kan være en banker etter varming? 9 Sonny Hill står også fint til og viste ved seieren at det dreier seg om en god treåring da han slo gode View Love. Sist feilet den fintstammede Anderssen-traveren bort en topplassering og en høy 17-tid full vei - duger her og er bare streket på 22%.

Dermed har jeg løst tre avdelinger på åtte rekker, og kan gardere godt i både første og femte avdeling samt ta med tre hester inntil folkebankeren i Limerick - da snakker vi potensiale.

SPENNENDE DEBUTANTER
I montèløpet blir naturlignok 6 Limerick megafavoritt etter å ha imponert storligen i hele år. Ikke bare har seksåringen vunnet åtte løp - han har også gjort knallgode prestasjoner i Sverige. Igjen ligger det an til tet hele veien, men Master Thoj-sønnen skal ikke ha noen halvdårlig dag for å vinne denne gang. Motstanden er skarp og spesielt interessant blir det naturligvis å se travrittdebutant 3 Espresso. Denne seiersmaskinen som vant lett i V75 sist avsluttet etter sigende 14 siste tusen i prøveløpet på Drammen, og er superspennende om Ingeborg Engen får fart på Super News-sønnen fra første travsteg i kveld. Også kapable 5 Dazzling Lionel gjør sin første start med rytter, og etter et fint prøveløp på 17.5/2100v og med Siv Emilie Løvvold på ryggen er det unektelig spennende om favoritten skulle være litt under pari.Avsluttet veldig godt fra køen til annen bak Limerick sist gjorde 9 Uni Vivant, og med litt mer klaff underveis kan gamlingen sjokke streket på 6 prosent.

I første avdeling skiller fire-fem hester seg litt ut med 9 Photo Fantasy som mitt A-valg. Westergård har alltid hestene vinnerklare etter pause, og på sitt beste er nok dette feltets beste - det må dog løse seg fra bakspor på sprint.

I V65-5 er det fryktelig jevnt og åtte hester får plass på bongene. Svenske 5 Lill Fair (SENERE STRØKET) gjorde et flott comeback i en alder av åtte år på sensommeren. Vant overlegent på 16.3 full vei på Biri før hun travet 14.4 til annen på Åby. Skuffet litt i sin siste start, og kommer nå ut etter pause. Er nok best på kapasitet og som et tredjevalg synes denne mest spillbar. Vi tar med en ekstra hest etter strykningene på 4 og 5 (3 Safe Amour) og kjører 10 Sanner Sid som A-valg på systemet. Engebretsen-traveren har vist flott kapasitet.

 V65-FORSLAG (spillestopp kl. 19:35)

Lite, kr. 240,-
1,3,5,9,11
6 Limerick
2,6,7,9
4,10
1,2,6,8,10,11
8 Alsaker Piril

Stort, kr. 1.152,- (abc-system over fire bonger)

Stamme 2016 rekker (9*4*4*2*7*1)
A: 9 Photo Fantasy B: 1,3,5,11 C: 2,6,7,12
A: 6 Limerick B: 3,5,9
2,6,7,9
4,10
A: 10 Sanner Sid B: 1,6,8 C: 2,3,11
8 ALSAKER PIRIL

Utfylling: a-abc-abc, bc-a-abc, bc-bc-a og b-b-b.

Tipsene er sist oppdatert pr. kl. 16:25 - LYKKE TIL