Tukter V65-favorittene?

Skrevet av Pål Jensen,  25.02.2011
Artikkelbilde
I kveld skal ikke trener Johansen sitte på siden når Art Kjarvald jakter seier i V65-1 (foto: hesteguiden.com)

Det kryr av hardt betrodde hester i kveldens V65 på Jarlsberg, men vi tror flere av dem skal få slite.

Showmethecigar, Ole Halbak, Bork Odin, Super Tail og Ovedølen er alle streket på godt over 80 prosent av bongene pr. kl. 14.00 - vi føler vi har gode grunner til å gardere samtlige. På det store forslaget spiller vi bankerfritt, men bruker to såkalte dobbeltbankere der vi låser på to hester. På det lille forslaget trår vi dog til med en frekk alenestrek allerede i V65-innledningen.

9 Art Kjarvald er en meget god 4-åring som har kjempet mot de beste i årgangen. Innledet karrieren med fire seire på de fem første startene der seieren i Sørlandets 3-årscup var rosinen i pølsa. Da holdt Mørtvedt Jerkeld-sønnen unna og travet flotte 27.9 full vei volte.

Hesten til Jan-Ivar Johansen har vært ute mot knallgode konkurrenter i årets tre starter, og Dotterud Teddy, Gomnes Tornado og Jærvsø Ole ville vært 1-oddsere i kveldens løp. Sist ble Art Kjervald brukt hardt for å komme seg til tet fra bakspor, og hesten ble sliten femte på 28.8/2100a. Denne gang setter treneren seg opp selv, og vi forventer at han gir hesten sin en fordelaktig reise fra tillegg. Med bare seks hester på strek tror vi andrevalget spinner rundt denne gjengen tilslutt.

På storbongen tar vi oss råd til tre garderinger, og 1 Ovedølen er et naturlig kryss i sin debut for Eirik Høitomt. Det dreier seg om en kapabel, men usikker type som kan lede hele veien feilfritt. Er vår favoritt på topp tror vi ikke han står imot den, men ellers er selskapet helt riktig. Et spennede comeback gjør 8 Odintroll som vil ta bort 4 av 5 bonger direkte. Husk at dette er en meget god traver på sitt beste - vant seks løp på tre måneder i 2009-sesongen. Fungerte fint i prøveløpet, og er dagens klare store outsider sammen med luringen Borg. 2 Huserapp har fått et løp i kroppen etter hvile, og sto på bra til tredje på 29.9/2100a. Er sterk og går skikkelig til mål når formen er inntakt, og forutsetningene er fine for fjerdevalget i kveld.

FEM HOPPER GJØR OPP?
I den andre avdelingen skal tolv variable damer sette hverandre i stevne, og går 9 Evita E.J. som hun gjorde sist hun gjestet Tønsberg bare vinner hun dette. Da feilet hun i det gyldige startforsøket, men spurtet som en vind til annen bak Showmethecigar. Står perfekt til for et fint opplegg denne gang, og da kan dyktige Kai Johansen sitte bak en vinner. 3 Nanny Silvio kommer ut etter pause med gode treningsrapporter. Den svenske 4-åringen er meget kjapp fra start, og kan lede dette svært lenge. 10 Your Ideal vant knepent i lunsjen sist, men blir nok bare bedre og bedre. Hamre-stallen er trolig landets sterkeste, og amerikaimporten er selvskreven på bongen. 11 Blitz Night vant svært enkelt fra tet nest sist, mens Tovengen-traveren feilet i tet sist. Må regnes igjen.
Den siste vi streker for er 8 Blue Ridge Gal som kan mye de dagene hun traver feilfritt.

ONA FYR
Det er dessverre altfor få trenere som setter seg skikkelig mål med hver stallhest - årets trener 2010 er dog et unntak. Uten mål og mening blir det mye tilfeldigheter, men Lars O. Romtveit vet å jobbe systematisk med et mål for øyet. Ingen kan si at han ikke har oppnådd sine målsetninger, bl.a. med 6 Bork Odin. Derbyvinneren fra 2009 er blitt seks år, og nå har Romtveit uttalt at årets Meyer-vinner skal til Solvalla og slå verdensrekorden. Derfor eksprementerer han litt med skoing og utstyr for å finne den perfekte match. Vi tror aldri i verden han slå Järvsöfaks 17.9, men at Moe Odin-sønnen blir den første norske under 1.20 som ikke er under Elding er svært sannsynlig. Nå ble ikke forsøket med modyfied-sulky noen suksess på Drammen sist, og når treneren varsler samme utstyr igjen blir man selvsagt litt skeptisk. Det må flyte for Bork Odin for at han skal slå disse hestene, men vi tror teamet rundt hesten har dette under kontroll.

Vi dobler imidlertid på begge forslag da vi har fryktelig sansen for 4 H.G. Balder. Ungheststjernen som kjempet mot Mørtvedt Jerkeld i ungdommen er tilbake etter tre år på sidelinjen. Prøveløpet var bra, og treningsrapportene meget fine. Vi tror 10-åringen kan vinne direkte streket på bare 13 prosent. Det er lite for denne kjempetraveren som har vunnet 19 av 35 starter. Skulle begge rote seg bort kan nærmest alle med unntak av 2 Eirik vinne.

TRIO I SVAKT LØP
I V65-4 synes vi tre hester skiller seg ut på kapasitet.Ole Halbak og Gunnar Austevoll
6 Ole Halbak blir klar favoritt, og danskeimporten har da også gjort sine saker veldig bra. Er rask fra start og sikter fort inn føringen. Derfra skal seierssjansene være gode nå som 5-åringen har fått et løp i kroppen etter pause. Kusk Gunnar Austevoll er stor optimist og det betyr resolutt kjøring til tet, og da skal storfavoritten har en fin mulighet. 10 Cajetanus får imidlertid plass på det lille forslaget. Holm-traveren har vist fin kapasitet, men rotet seg bort med galopp i årsdebuten. Sammen med Geir Vegard Gundersen tror vi 7-åringen gode avslutninger kan bringe ham langt opp. Har konkurrert mot mye bedre hester enn dette tidligere, og er spennende som en foreløpig 18-prosenter.
Enda mindre spilt er 5 Johnny V. som har en fin oppgave foran seg. Får Lie-traveren en fordelaktig reise er ikke selskapet verre enn at den fintstammede 4-åringen bør kjempe i toppen her. Har stort sett gått i dødens i løpene her hjemme, og skulle det bli mer riktig i kveld vil 95 % av bongene leve farlig.

BRENNER TIL
Ja, som dere kan lese i vårt intervju med Jens Kristian Brenne kommer den ferske travtreneren til å satse hva det går fra start i V65-5. 1 S.J.'s Majesty utstyres med helstengt hodelag og laddes alt hva det går i håp om å forsvare innersporet. Med startkjappe 2 Kisgruvens Vimsa strøket og et varslet defensivt opplegg for 3 Lundabye ser det unektelig lyst ut med tanke på tetkjenning. Formen til fjorårets vinner av Aktaion Grand Prix hoppeavdeling må derfor sees på som en het vinnerkandidat - foreløpig bare streket på 4 av 10 bonger!

9 Super Tail kan vi dog ikke gå utenom. Helgestad-traveren har vært kanongod, og takler det meste av løpsopplegg.
8-åringen har slitt mye med helsa, men ser ut til bare å bli bedre og bedre. Har vunnet 10 av de siste 16 startene, og vi føler vi står overfor et soleklart tohesters-oppgjør her.

SJOKK I BÅNN?
Dagens foreløpig største favoritt kommer ut i V65-finalen, men er 1 Showmethecigar virkelig så stenklar?

Anderssen-traveren har riktignok vunnet fire av de fem siste løpene, men støter på stadig skarpere konkurranse. Står forlokkende til i førstespor og kan fort innta føringen direkte. 5-åringen er dog behandlet etter det siste løpet og kan umulig være spisset allerede til dette løpet.
2 Excellent Way er dessuten kjapp i vei og det er ikke helt utenkelig at Kolle kan overfly kjempefavoritten. At dette skal være en 5-prosenter mot 92 er ganske utrolig da Excellent Way tross alt har konkurrert i meget harde selskap - og tidvis gjort det godt. Her er forutsetningene perfekte mht startspor, distanse og grunnlag.
9 Emiljan kan vi heller ikke la stå urørt. Dette er en meget grunnkapabel traver som nesten kvalifiserte seg til Derby i fjor. Har fått et løp i kroppen etter kastrasjon, og vi tror 25-prosenteren blåser denne gjengen om han yter sitt beste.

4 Butterfly Star er sterk og god og holder skjult form og bare streket på 5 prosent er Steinseth-traveren spennende. 6 Lucky Story er også en klar plussvariant som kan vinne om han kommer inn i matchen. Romtveit-oppdrettet har solide avslutninger som sitt varemerke, og selvom treneren ligger lavt lar vi oss ikke lure.

SPILLEFORSLAG

V65 (spillestopp kl. 19.05)

Lite, kr. 144,-
9 Art Kjarvald
3,9,10,11
4,6
5,6,10
1,9
1,2,9

Stort, kr. 1200,-
1,2,8,9
3,8,9,10,11
4,6
5,6,10
1,9
1,2,4,6,9

DAGENS DOBBEL (spillestopp kl. 20.25)

Kr. 200,- (4 rekker à kr. 50,-)
1,9
2,9

LYKKE TIL (tipsene er oppdatert pr. kl. 14:30)