Klart for Goop-show

Skrevet av Pål Jensen,  15.07.2011
Artikkelbilde
Tross 11.7 ble det bare annenplass for Björn Goop og Muscles Wiking B.R. på Bjerke - foran i mål var kun den svenske Sprintermästaren Orechietti. I kveld trenger ikke Muscles springe like fort for å vinne Aktaion Grand Prix

Björn Goop viste frem to flotte norskfødte treåringer på onsdag - i kveld blir Muscles Wiking B.R. en av tidenes største favoritter til å vinne 4-åringenes utslagningsløp.

Olle og Björn Goop har hatt stor suksess med flere norskeide hester de siste årene, men ingen kan måle seg med vår suveren årgangsener Muscles Wiking B.R. - i fjor vant han omtrent alt av hjemlige storløp samt Europamesterskapet for treåringer på Solvalla. Muscles Yankee-sønnen lekte seg så til kvalseier i Orsi Mangelli i Italia - løpet Tamin Sandy vant i 1993. Dessverre ble det litt tøft med to løp på den harde banen, og Muscles måtte strekke våpen til sølv i finalen.

Fasiten for treårssesongen ble 10 seire på 13 starter og drøye 2.2 millioner innkjørt - bestetid 13.0

HERDET
Årets sesong har startet på beste vis selvom det "bare" har blitt to seire på fem forsøk. Hesten til Johnny Sørgård fra Trondheim har vært ute i knalltøffe omgivelser og gjort sine saker meget bra - både under OGP-søndagen og på Solvalla travet han 11-tider etter langtfra enkle reiser. I Drammen sist var Rishaug-oppdrettet tilbake i vinnersikelen etter en helenkelt triumf i Haakonløpet - mykere enn noengang. 

Alle løp skal kjøres først, men det vil være en bombe om ikke Muscles Wiking B.R. vinner både kval og finale av Aktaion Grand Prix i kveld. Goop-traveren starter i det andre kvalet som går som kveldens tredje løp.

Les også: Femtespor for Muscles Wiking

Det skal avvikles elleve løp denne kvelden, og dessverre er ikke værgudene helt med på notene i dag. Det har regnet endel, men trolig blir det opphold under løpene. Det første løpet starter klokken 18.10 - se forøvrig oppdatert helgeprogam under JGP-fanen øverst på siden - og her skal 7 VALLE VERNER ut i montè igjen. Det likte tydeligvis syvåringen som dro til med overlegen travrittdebutseier på 24.4/1620v sammen med Liv Pedersen. Utfordres av 2 Hjerteborken som står 20 foran samt evigunge 13 Briskebyrappa som står på lengste tillegg.

Se forøvrig rytterkommentarer og tips i vår Grand Prix samleartikkel.

I den første Aktaion-kvalifiseringen er det jevnt, men lokale 10 Mr. X.F. ROYAL er nok best på kapasitet. Går Hamre-traveren feilfritt blir han vond å stoppe, men startraske 1 Classic Star og 5 Scott W.L. kan bli vonde å tukte sammen med kapable 8 Tourbillon.

De seks beste går til finalen som kjøres som kveldens åttende løp ca kl. 20:40.

I det andre kvalet må nok konkurrentene kjempe om plassen bak 5 MUSCLES WIKING B.R., men det er adskillig bedre kvalitet på dette heatet. 2 Triple Crown, 8 Duen's Photo og 9 Passphoto B.R. ville alle blitt favoritter i det første kvalet, og bør ta seg til finale uten tull.

STORFAVORITT TIL SYVENDE STRAKE
I det fjerde løpet som er DNT's 4-årsløp starter V65-spillet (spillestopp kl. 19:15), og her kommer dagens folkebanker ut i form av ubeseirede 6 RAMSTAD ODIN.
Moe Odin-sønnen som trenes og kjøres av Geir Vegard Gundersen viser ingen svakhetstegn.

Hesten må nesten være syk for dagen for å tape, men skulle uhellet være ute kan Flåten-traveren 4 Låhne Lukas eller trøndergjest 9 Skofteblesen overta - sistnevnte har bare startet fire ganger og står med tre strake fra Leangen. Nest sist avsluttet han 28 siste tusen og kan nok adskillig bedre enn rekorden.

Adskillig jevnere i V65-2 der ti hopper setter hverandre i stevne, og ingen føles som sjanseløse. Sandefjordshoppa 6 Wixi Laylock og 10 O'Lillen blir favoritter, men er absolutt ikke til å stole på. Svært spennende i ny regi er toppstammede 12 THAI TANISHA som debuterer for Jan Kristian Waaler. Treningsrapportene er oppløftende, og husk at denne hesten stort sett har vært matchet i hardeste selskap hele veien. Credit Winner-avkommet med samme mor som Thai Tanic bør på alle bonger selv fra tolvtespor (som har blitt enklere med to strykninger).

SLÅR LYNET NED?
Nei, så dårlig vær er det ikke meldt, men at 10 FESETH LYNET er kapabel til å vinne Quality Hotell Klubbens Eliteløp selv fra bakspor bør ingen være i tvil om. Järvsöfaks-sønnen vant som kjent Elitkampen på Solvalla i mai, og klaffer det nogenlunde underveis kan ringreven Wollebæk stikke kjepper i hjulene til forhåmdsfavoritten 2 MOE BRAGE. Moe Odin-sønnen har slitt med skadeproblemer denne sesongen, men var skikkelig god til seier på Forus sist. Selvom spurten ble i lengste laget for speedfenomenet kjempet niåringen helt hjem - det tyder på absolutt toppform, men tør Høitomt satse på tet for den litt lunefulle Moe Odin-sønnen? En som er god i tet er 1 Zevs som slett ikke sjanseløs fra et perfekt startspor - ofte god etter pause og ny kusk Borg kan være litt spennende. 5 Järvsöviking og 9 Særpefanten kommer langveisfarende, og er begge outsidere med styrken som våpen - kanskje ikke så dumt om banen blir tungsprungen. 3 Amor Even er hesten alle på tråkka kommer til å heie på - vi får håpe han hedrer sin nylig avdøde eier på beste vis.

TROSSER SPORENE?
I V65-4 skal norskfødte varmblodshester med høyest 40.000 på konto ut i Meny Jarlsbergs 4-årsløp som også er starten på V4. Tross lavt grunnlag er dog 8 Marcan Photo, 9 Mr. Renati B.R. og 10 VIllage King svært lovende hester med bare et fåtall starter på baken. Førstnevnte er ubeseiret på tre starter for Frode Hamre og overbeviste fra dødens sist, men sporet ble nok engang dårlig. Dermed kan Mr. Renati fort være en vinner dersom Supergill-sønnen gjentar prestasjonen fra sist - råsterk vinner fra utvendig posisjon på 15.5 full vei. Fra Bergen kommer Odd Storetvedt med ambisjoner bak Village King som han uttaler kan svært mye - spennende streket på bare en av ti kuponger sålangt.

Så kommer Aktaion Grand Prix-finalen med 300.000 kroner til vinneren før DD-spillet gjør sin inntreden i kveldens niende løp kl. 21.10. Her blir det fort en kamp mellom den Sandefjord-eide seiersmaskinen 5 PEBBE SIMONI og Hammersborg-traveren 9 CALLISTO. Førstnevnte har vunnet sportrekningen, men Callisto var fryktelig god V75-vinner fra utvendig posisjon sist, og kan få en fin reise i rygg på startraske 2 Blue Man Chu. Tjomsland-traveren er heller ikke sjanseløs fra et perfekt spor.

KVARTET GJØR OPP I FINALEN?
Fire meget gode kaldblodshester skal kjempe om 24.000 kroner i LIving AS løp som går over 2100 auto. Nå har riktignok 7 Varg Spik, 8 Tord Viking, 10 Kile Håp og 12 Slåttodin alle vært uheldig i sporlottoen, men at en av dem likevel når målstreken først er det overhengende fare for. Det er snakk om meget gode hester i grunnlaget - aller best er nok Slåttodin som ble skremt til galopp sist.

Størst glede på tråkka blir det uansett om Tord Viking og hans herlige heiagjeng skulle ta årets fjerde triumf.

Kvelden avsluttes først klokken 21:50 med Jarlsberg Hestesport AS løp som er finalen i det populære V4-spillet. Dette er et meget jevnt løp med en drøss av vinnerkandidater, men kanskje 2 GANN GOLDEN kan ta en etterlengtet seier fra et perfekt startspor.

VEL MØTT TIL STOR SPORT OG SPENNENDE SPILL! 

alle foto: hesteguiden.com