Ungdommen i fokus

Skrevet av Pål Jensen,  11.07.2011
Artikkelbilde
Kjell Teigen-trente Paco Halbak var en imponerende 3-årsvinner sammen med Andre Henning Stensen i fjor da Biesolo-avkommet travet 15.7/2100a og spurtet inn til klar seier verdt 50.000 kroner (alle foto: hesteguiden.com)

Det er de norskfødte treåringene som sparker i gang Grand Prix-travet på Jarlsberg under onsdagens spennende V65-omgang.

For femte år på rad kjører vi travfest fem dager til ende, og som i fjor er det våre yngste håpefulle som får oppmerksomheten først. Hele seks 3-årsløp for norskfødte varmblodshester med høyest 50.000 i grunnlag skal gå av stabelen - det betyr at hele 72 ungdommer skal i aksjon.

Det var mange lovord å høste etter fjorårets nyvinning med unghestdag, og utifra interessen er det liten tvil om at dette er en ordning som blir tatt svært godt mottatt. Vi kjører to løp både for hestene uten grunnlag og de med høyest 15.000 på konto - alle fire med 20 tusenlapper til vinneren. I de to løpene som er stengt ved femti tusen er det ene forbeholdt hopper, og her vanker det hele 50.000 kroner til vinnerne. Begge disse oppgjørene er dessuten funnet verdig en plass i det populære V65-spillet, og flere av deltakerne har allerede rukket å vise lovende takter.

EN ELLER MANGE
I V65-2 blir 3 IRA HELEVI hardt betrodd etter en imponerende seier i lunsjtravet på Bjerke for to uker siden - da bare dro Soir Des Tibur-datteren fra feltet til overlegen seier på 15.9 full vei. Samme tid travet hun som sjanseløs i knallhardt E3-kval i Sverige gangen før. Denne gang er motstanden noe midt i mellom de nevnte løpene, og "tet og slutt-oppskriften" er nok hva dyktige Gunnar Austevoll vil satse på. Det er snakk om en hoppe langt over snittet som også gjorde fine innsatser til annenplasser før 15-løpene, men det er alltid skummelt å satse hele budsjettet på urutinerte unghester - spesielt hopper.

Det manger nemlig ikke på utfordrere, og flere av motstanderne har bare gått etpar løp og kan ha stor utvikling i kroppen. Trønderne har slitt med å få frem like gode hester som for 10-20 år siden, men nå ser det lysere ut (Juliano Rags og Love Force). Hele tre hester kommer den lange veien, og 1 Super Princess, 9 Itsy og 10 Scream er alle klare plussvarianter - sistnevnte avsluttet flott til sølv på 16.1 full vei i Östersund sist. Jan Kristian Waaler er vår lokale unghestspesialist og Holmestrand-treneren har hatt voldsom suksess over flere år. Waaler uttaler at 4 Umbra kan under 16 på distansen, og denne gang står Korean-datteren endelig fint til spormessig - spennende etter to måneders pause. Toppstammede 5 See You Soon blir skummel i en feilfri utgave sammen med Anderssen-trente 2 Secret Power som står perfekt til spormessig for Kai Johansen som dessuten vinner mye løp i Tønsberg. 7 Paradise Augustinu og 8 Chicamauga må ha maks klaff fra vonde startspor, men har begge vist at de kan en hel del - sistnevnte slo Ira Helevi så sent som 8. juni.

GOOP HELE VEIEN?
I den tredje avdelingen skal så hingstene ut å kjempe om den fine førstepremien, og favoritt til å lede hele veien blir Björn Goop med stallhesten 2 UMBRIEL.

Den startkjappe Ganymede-sønnen vant helenkelt på Bjerke for to måneder siden, men har gitt seg fra tet to ganger siden. Det har riktignok vært i tøffere selskap i Sverige, men det gjør oss uansett betenkte (selvom 15.3/2140a skal holde et godt stykke i denne sammenheng).

En annen god svenskstasjonert hest er 5 U.S. Marshal som også var nede på 15-tallet for Tom Horpestad sist. Det er hyggelig at det kommer mange langveisfarende gjester, og i tillegg til disse to er det flere rogalendinger på plass - de vet å gjøre seg gjeldende både i banen og på tråkka og er et hyggelig innslag under Grand Prix-travet. Rune Wiig har tro på  8 Thai Torres som vant helenkelt i sine to første opptredner, mens det ble galopp i hardt lag sist - kan 16.0 sier Wiig som pleier å være beskjeden i forhåndsuttalelsene. Die hard Liverpool-fan Åsbjørn Tengsareid er nok ingen Torres-tilhenger lenger, og har valgt Høgemark-trente 7 Highway Axis fremfor 11 Chief Photo for å tukte Torres og de andre. Begge har vist fine ting og skal kunne 16.0 i følge den alltid seiershungrige kusken. Etpar lokale håp finner i Svinsholt-traveren 4 Keep The Spirit som har tilgode å vinne på ti starter, men Angus Hall-sønnen har møtt de aller beste og kommer ut fra perfekte forutsetninger denne gang. Frode Hamre har fylkets beste stall og 10 Brickbybrick kan bli meget skummel om travet fungerer bedre enn sist. Vant på en dårlig dag da, og den toppstammede hingsten med Lindy Tibur - vinner av Ulf Thoresens hoppeavdeling - som mor kan det være dumt å ikke ha hesten på bongen.

Et artig poeng ved de to unghestoppgjørene er at i hoppeavdelingen er bare tre av tolv i profesjonell trening, mens det motsatte er tilfellet blant hingstene.

USIKRE FAVORITTER
De som ikke våger å bankertippe i 3-årsløpene har flere gode alternativer i de øvrige avdelingene, men det er klare usikkerhetsmomenter rundt alle. Derfor kan det bli riktig fine penger for de som velger riktig, og å følge varmingene kan fort utgjøre forskjellen på storgevinst kontra trøstepremie.

I V65-innledningen som starter kl. 18:00 blir 1 TROLL VIKTOR betrodd fra et flott førstespor på strek. Ny trener Stian Eilefsen har gjort Vestfolding av seg, og holdt på å få en pangstart med 6-åringen i V75 på Forus. Etter flotte treningsrapporter ble Bokli Eld-sønnen mye spilt, men etter å ha dratt veldig hardt unna måtte de fire til tredje. Etter to 30-løp full vei volte er det ingen tvil om at Troll Viktor står veldig fint inne i dette løpet, og han har tapt for gode hester i Eilefsen-regi. Til å stole på er dog ikke hesten, og første motbud er helt klart Høitomts 11 Røvaren. Som navnet tilsier er heller ikke dette en man setter hele ukalønna på, men fireåringen er sterk og fullfører alltid helt til kassa. Høy feilprosent har 4 Hvindjerven som dog står fint til på strek sammen med ditto usikre og amatørkjørte 3 Frøyu Oda. Det kan ikke sies om 14 Sjurmin som har trukket bakspor på tillegg, men her er formen helt i zenit etter tre annenplasser i juni. Tilbake etter morsplikter kommer 7 Ådalsvinni som en meget spennede outsider - har gjort to fine innsatser de siste ukene, og hun vant to løp på samme tid i 2008. Skulle 8 Paro Friggen mot formodning ligge nedpå hele veien kan han absolutt blande seg i toppen - er i form og er perfekt meldt.

HERLIG SPRINTLØP
I V65-4 vil det trolig gå radig unna på den perfekte Jarlsberg-ovalen, og en som imponerte oss sist var 10 ARGR G.

Da spant 5-åringen til tet og hadde siden full kontroll sammen med Tor Wollebæk. Den sindige bonden tar turen til Tønsberg for å kjøre bare èn hest denne gangen også, men med halvdårlige rygger fra start og en hest som opptrer variabelt er det inget sikkerstikk vi snakker om.

Fantastisk form holder 9 Flammen Tigris som var overbevisende V65-vinner fra dødens nest sist - travet da ny rekord 24.6 sammen med Erland Holm. Bør havne et stykke foran favoritten fra start med startrask rygg, og tåler dessuten å gjøre mye selv. Ryggen vi snakker om er 2 Espe Trym som sikter inn teten for offensive Tom Erik Solberg. Skuffet sist, men var meget solid ved seirene i Skien tidligere i år - slo bl.a. Fetter'n T.G. da åtteåringen travet 26.6 på 800-metersovalen. God form holder 1 Jærsvø Svarten, og fra et perfekt spor sammen med Turbo-Hop bør også denne strekes. 11 Faste Hellin innehar stor fart, men sliter med travet. Holdt unna til sin første seier i Killingmo-regi på lørdag, og skulle det klaffe har niåringen kapasitet til å runde alle. Tre hopper er med i leken, og både 3 Hilderid og 6 Ra Tina er i absolutt toppform og kan overraske om de heteste har en litt dårlig dag. 7 Gilmas Hansine er svært fartsfylt og slår til med noen pangløp fra tid til annen, men det er et langskudd med urutinert kusk og gode motstandere.

UNNGÅS GALOPPEN?
I den femte avdelingen som også er starten på DD-spillet er 10 TALLAS hesten å slå. Gaustad-traveren har utviklet seg flott som fireåring og tatt fem seire på åtte starter. Er meget sterk, men en slowstarter som dessuten kan finne på å galoppere om han blir forstyrret underveis. Fra bakspor med rygg på to trege og galopplystne krabater kan det absolutt gå galt for Elding-sønnen. 

Det åpner opp løpet  der kun to av de øvrige deltakerne har vist form på slutten - og begge kommer ut fra svært dårlige startspor. Vi tenker på Leangen-gjesten 8 Nordlirappen som dessuten sliter fælt med travet, men kapasiteten er finfin for hesten med 7 seire på 10 starter i år. 12 Nuvre Dokka har funnet en herlig formtopp i juni, og tar hun med seg den inn i juli blir hun å regne med også her. Både 3 Eike Prinsen og 5 Gylden Kongen skuffet etter pause sist, men kan nok til å kjempe i fremste rekke. 6 Sør Bruden er mer sterk enn speedig, mens kusken er begge deler - farlig å utelate.

SKAL - SKAL IKKE
I V65-finalen venter 24 tusenlapper på vinneren av et sprintløp med bilstart, og her kommer en meget spennende traver ut etter pause. Vi tenker på USA-importen 3 TAKEACHANCEWITHME som gjør sin andre start for Bo Westergaard. Det ble galopp i debuten på Billund i mai, men treningsrapportene er meget gode for 4-åringen som er vant til å møte et helt annet selskap enn dette. Vant tre løp på elleve starter og travet 10.9 i fjor - å singelstreke blir uansett et sjansespill, men dette kan fort være en klin overlegen varmingsvinner. Bo Westergaard er forøvrig utelukket hele uken slik at det er hans danske kollega Jeppe Juel som tar seg av kuskingen.

De som velger å gardere bør i første rekke tenke på en kvartett bestående av 1 Kick Hanover, 2 Snow Long Boys, 9 Becky's Snowstar samt 10 Comi Jet. Førstnevnte har skuffet i Malmin-regi, men kan veldig mye på sitt beste. Snow Long Boys er en god sprinter med perfekte forutsetninger og en overlegen landschampion i vogna. Becky's Snowstar har spennende forutsetninger, og det skader absolutt ikke at treneren setter opp Solberg denne gang. Comi Jet varslet vi for sist, og hoppa var brenngod vinner på 13.3 fra tet - klaffer det fra bakspor kan Anderssen-traveren vinne igjen.

11 LØP PÅ PROGRAMMET
Det skal kjøres hele fem løp også etter at V65-spillet er unnagjort hvorav de to første inngår i V5-spillet som starter i det fjerde løpet kl. 19:00. Fire av disse er de nevnte treårsløpene, mens storfavoritt i V5 blir en 3-åring som møter eldre hester i V5-4. 4 Kilkenny har vist seg som en av de beste i årgangen og bruker dette som oppkjøring mot Märtha-kval senere i måneden.

VEL MØTT TIL FLOTT TRAVSPORT OG SPENNENDE SPILL ONSDAG