Favorittene fra bakspor

Skrevet av Pål Jensen,  28.06.2011
Artikkelbilde
Olav Mikkelborg fikk niendespor med Oaks-vinner Farmer's Julia i det første kvalet til Aktaion Grand Prix fredag. Hoppa blir likevel favoritt i V65-innledningen (foto: hesteguiden.com)

Både Farmer's Julia og H.M. Monocerus trakk spor i andre rekke i fredagens kvalifisering til Aktaion Grand Prix hoppeavdeling.

To kval med elleve norskfødte 4-års hopper skal kjempe om de 12 finalebillettene til Aktaion Grand Prix - finalen med 150.000 kroner til vinneren kjøres V75-lørdagen under Grand Prix-travet. Det er snakk om 1609 meter auto og når begge forhåndsfavorittene må starte fra bakspor åpner løpene seg opp.

Klkk for komplett baneprogram

Det første kvalet går som kveldens fjerde løp og innleder det populære V65-spillet (spillestopp 19.35).

9 Farmer's Julia blir nok favoritt selvom Forkerud-traveren ikke har fungert 100% denne sesongen. Juliano Star-datteren har likevel gjort solide prestasjoner uten å kunne vinne. Spor i rygg på ikke altfor startraske 2 Lovely Lady kan dog gjøre at det blir en strevsom reise. Meget spennende i årsdebut er 4 Joie De La Lumiere som innledet med tre strake seire i fjor - spesielt i den siste triumfen i Drammen var Hammersborg-traveren enormt god til 100 tusenkroners-seier. Leter etter formen gjør B.R.-oppdrettede 1 Conseila og 3 Variete som tilsammen tjente over 400.000 i fjor. Er hestene tilbake på topp har de veldig fine oppgaver på papiret. 10 Matchless holder dog dokumentert form, og vant helenkelt på ny rekord 14.9 fra køen sist - Malmin har det med å overraske om dagen.

I den andre kvalifiseringen blir naturlignok lokale 10 H.M. Monocerus forgrunnsfigur, men selvom formen er helt i zenit for Nordbotten-traveren er ikke forutsetningene perfekte. Bakspor på en distanse Staro Showbiz-datteren ikke har testet før gjør det selvsagt litt mer uvisst. Høitomt har dog fine rygger fra start og vil nok ikke havne altfor langt bak innledningsvis - fireåringen har bevist at hun går meget bra bakfra.

Det er imidlertid flere gode motstandere og 5 Wee Nita vant V75 på Bergen Travpark sist, og Cigar Bar-datteren travet da 14.9 full vei på enkleste vis.

Gunnar Austevoll sikter nok på føringen direkte da hesten til trener Karoline Krogh-Hanssen er klart best i front.

1 High Eleven L. må også strekes på samtlige bonger fra et innbydende startspor. Det er snakk om en yngre bror av ungheststjernen First Eleven L. samt høykapable Gattuso L. Det er Lennart Bäverholm fra Sandefjord som eier den Goop-trente hoppa som har vunnet tre av seks starter i livet. 

Denne trioen skiller seg ut, men feltet er godt besatt (og det kan fort skje uventede ting på en kjapp sprint med unge damer i sommervarmen). 

USIKRE FAVORITTER
I den tredje avdelingen er forgrunnsfigurene av den variable og usikre sorten. 1 World Wide Win har stor kapasitet, men feiler oftere enn han traver. En annen fireåring med gode evner er 3 Photogenic AM, men 3 av de 4 siste startene har endt med galopp - vinner feilfritt? Gode nok til seier er også 6 Juliano Diamond og samt V75-vinneren 10 Inside Man. En av disse bør vel oppføre seg og bryte målsnøret først?

I V65-4 skal ni kaldblodshester med høyest 435.000 på konto kjempe om 16 tusenlapper. 3 Storm Eld var litt under pari tross 27.7/2100 sist, men har stort sett gjorde solide løp hele sesongen. Står perfekt til spormessig og er hesten å slå. Det kan kanskje 2 Hurtig Knekten klare - vi varslet for hesten som hadde fått etpar løp i kroppen sist, og Mjølnerød-traveren gjorde sine saker meget bra til klar seier. 7 Spang Odin spinner nok til tet igjen, men det begynner å bli veldig lenge siden det har holdt helt hjem. Mot ikke avskrekkende motstand kan det kanskje gå veien for 11-åringen denne gang. Løpet er vidåpent, og selv gamle gode 5 Eli Nova kan vinne dette på en god dag - hun holder toppform og pleier å vinne etpar løp ved disse tider.

ÅPENT OGSÅ I DD-1
4-årige 2 C.C. Mr. Paradise blir favoritt i den femte avdelingen, men Mikkelborg-traveren er ikke den som rader opp seire. Forutsetningene er dog helt perfekte og feilfritt blir vallaken vond å tukte. Det er flere ungdommer med brukbar kapasitet i dette sprintløpet, men sporene er dårlig for de fleste - det kan borge for en storskrell om forhåndsfavoritter svikter.

GOD KLASSE
er det på V65-finalen der en gjeng gode varmblodshester skal kjempe om 18.000 over 2100 auto. Fra Sverige kommer seiersvante 7 Goldomaster (12 på 29 starter) som en soleklar vinnerkandidat, men fra et ekkelt startspor blir det ingen enkel vei til seremoniplass.

4 Frameable var tilbake i slag sist, og Borg'ern er nok lysten på reprise bak den lekre Varenne-sønnen.

Alltid seierssulten er også Mysen-gjest Cato Antonsen, og leverer 2 Yumbo Yob opp mot sitt beste kan fjorårets seiersmaskin lede hele veien. Rune Wiig har med seg to stallhester i kvalløpene, og med på lasset blir kapable 9 Global King som holder flott form. Blir det overpace kan også kapable 12 Taylor Superb, spurtsterke 8 Dean Hoffman samt sterke 6 Uni Vivant melde seg på, mens 5 Millbank er en helsehest som er god nok på sitt beste.

Stevnestart er 18.00 med det første løpet ti minutter senere - VEL MØTT!