Superrask avvikling

Skrevet av Pål Jensen,  21.06.2011
Artikkelbilde
Vidar Hop kjører favoritten i V5-1 kl.18.30 og allerede 19.17 skal han ut i V5-finalen med storfavoritten I'll Be Gone

Jarlsberg fikk mye pepper for langdryg stevneavvikling 3. juni - denne fredagen blir det fart på sakene.

Løpsreferent og TGN-skribent Kurt Hella var hard i kritikken da Jarlsberg hadde V65-kjøring i begynnelsen av måneden. Da var det femti minutter mellom løp 1 og 2 og det tok tre timer å avvikle de åtte løpene. Førstkommende fredag er det også åtte løp på programmet, men med kun enkel V5 på menyen. Rikstoto har tatt til seg kritikken - løpene skal være ferdig på to timer og V5-spillet som går fra andre til sjette løp blir kjørt i lunsjtravtempo - på rekordraske 50 minutter skal de fem vinnerne være kåret.

Det er dessverre litt lunsjpreg også over startfeltene denne fredagen, men en trøst er at det bare er 20 dager til Grand Prix-travet starter.

Klikk for løpsoppstillinger samt komplett baneprogram

Kveldens første løp starter klokken 18 sharp og her har kun syv hopper med under 87.000 på konto funnet det verdt å kjempe om seiersjekken på 14 tusenlapper. Når så fem av disse er åtte år eller eldre skjønner man at det ikke er snakk om noen fremtidige stjerner. 2 Spikperla er eneste hest med seier denne sesongen, og Spikeld-datteren blir nok favoritt selvom hun er meldt opp i grunnlaget. 4 Kremlinn var forbedret sammen med Vidar Hop sist, mens 3 Schumari kommer ut etter pause og kan en hel del på sitt beste. Det kan også feltets yngste 7 Seile Perla, og er 5-åringen på topp kan den fintstammede damen vinne dette sprintløpet.

STARTSIDEN AVGJØR?
V5-spillet starter altså i det andre løpet med forventet start kl. 18.30. Det dreier som om et volteløp for hester under 36.000 over full distanse. Fint til i sprinsporet sammen med startkatapult Hop står 7 Ninja Sib. 4-årshoppa imponerte i flere løp, men kommer nå ut etter pause. Mye lenger pause har en annen Rite On Line-traver hatt i 3 Nipoff Water. 6-åringen innledet ganske lovende, og kan være en luring direkte fra et fint startspor. Det blir garantert kjørt om føringen fra flere hender i V5-innledningen, og kapable 1 Rex Santana vil nok prøve å forsvare innersporet. Vant her på Jarlsberg etter lang pause gjorde 2 Zorgwjiik Kabota som må regnes i toppen igjen om 4-åringen takler et trangt andrespor.

I den andre avdelingen blir forrige måneds V75-vinner 2 Jærvsø Svarten hardt betrodd, og igjen vil nok Vidar Hop sikte inn føringen tidlig. Derfra er selvsagt sjansene gode for 7-åringen til Bent Olav Wigdal, men det spørs om han kan stå imot kjempekreftene til 9 Ramstad Knerten som er et fint eksempel på at tålmodighet kan lønne seg. Den nå niårige vallaken kom ikke til start før som seksåring, og gjorde ingen større vesen av seg de to første sesongene (15 starter ga 25.500 på konto og 34.3-rekord). Plutselig snudde det og på halvannet år og 38 starter senere har Skøiar-avkommet tjent 270.000 kroner og perset med 9.5 sekunder.
De to siste seirene har Johnsrud-traveren tatt fra dødens i harde V65-selskap (begge foto: hesteguiden.com)

4 Hurtig Knekten kan være en luring om den kapable, men galopplystne Kos Knekten-sønnen skulle holde seg i trav - har fått to løp i kroppen etter lang pause. 4-årshoppa 1 Voje Spika skal igjen ut å herde seg mot eldre hester, mens tiårige 5 Fodnes Grane er still going strong - er normalt ikke gode nok om favorittene går opp mot sitt beste.

GODE SPILLELØP
Travritt blir stadig oftere å se innenfor V-spillene, og i den tredje avdelingen skal igjen ti hester ut å sprinte bak bilen - med mange vinnerkandidater. Det er flere garvede montèhester med 3 Kings Centaurus i spissen, og ekstra hyggelig er det at Lise Hjetland tar den lange turen fra Sandnes med sin egen 8 Moreno. Fra Sverige kommer dessuten Marita Helle Tangen med 10 Vanjoy Limburgia som faktisk montèdebuterte under Grand Prix-travet her i fjor - med seier. Nå er tydeligvis Vanjoy på vei tilbake i form, men løpet er meget godt besatt. Ikke umulig at vinneren må vise 13-tallet.

MOVIETIME?
I V5-4 skal tolv varmblodshopper som enda ikke har rundet 100.000 innkjørt ut å sprinte om 14 tusen kroner. Stor favoritt blir V75-vinneren 8 Movie Q.C. som står med tre imponerende seire i raden. Ble riktignok strøket sist, og sporet er nok ikke akkurat noe vikarkusk Thor Borg jublet for. Det øker sjansene for stallvenninen 9 Nordea Lavec som får dagens nøkkelkusk Vidar Hop i vogna. 1 Little Brown Ace vant helenkelt fra tet sist, og selvom motstanden er sjerpet kan Anderssen-traveren vinne igjen. Stor kapasitet har 10 Embakasi som avlegger årsdebut, og trener Steinar Holm skal ha skryt for å gi stallfolket sjansen. Talentfulle Mette Fløttum skal tøyle Coktail Jet-datteren - 20-åringen har vunnet hele 11 av 68 løp!

FLOTT FINALE
Det er flere klare plussvarianter i V5-finalen, og aller best er nok 5-åringene 1 Super Challenge og 9 I'll Be Gone. Begge er råsterke og da er 2609 meter midt i blinken. Førstnevnte kan dog ikke forsvare sporet og var dessuten svak i sin siste start. I'll Be Gone holder imidlertid kjempeform og kommer fra to sterke Bjerkeseire. Med Høitomt på Leangen får Vidar Hop gjesteoppsittet, og den ferske 3000-jubilanten kan virkelig få en flott kveld. Normalt står det mellom disse to, men skulle de rote seg bort står flere gode travere klare til å overta.

Kvelden avsluttes med lavgrunnlagsløp for begge raser der åttende og siste løp er stipulert til 20.00.

VEL MØTT!