Spennende 3-årsdebutanter

Skrevet av Pål Jensen,  16.03.2011
Artikkelbilde
Gylden Balder i fullt strekk for GV Gundersen i prøveløpet på Bjerke forrige onsdag (foto: hesteguiden.com)

Flere meget stammesterke kaldblodshester kjemper om 30 tusenlapper i søndagens første løp - vi har kikket litt på opphavene til de åtte ungdommene.

Etter en meget tøff vinter begynner våren å nærme seg, og et sikkert vårtegn er når vår unge travere entrer banen for første gang. Det er alltid spennende å følge treårstalentene, og på søndag får vi sjansen å ta åtte av dem i nærmere øyesyn. Ingen av dem har startet i totoløp, men alle har gjennomført både mønstringsløp og prøveløp. De har dermed allerede "tjent" sine første kroner siden eierne får 10.000 riksdaler for godkjent mønstringsløp samt ytterligere 6000 for prøveløp innen 1. mai som 3-åring. 

Det er selvsagt vanskelig å spå hva 3-åringene kan og flere gjennomførte prøveløpene allerede i fjor - de kan ha utviklet seg mye siden dengang. Vi har kikket litt nærmere på avstammingen til hestene som tilhører 2008-årgangen.

1. løp, DNT's unghestserie, 2100 meter volte under kr. 1

1 GYLDEN BALDER (hingst e H.G. Balder u Gylden Perla e Pajaprins)
Er fra ungheststjernen H.G. Balders andre årgang - hans avlsstart har vært god med flere vinnerhester deriblant Friskus og Balder Stjerna (vinner av svensk hoppe-kriteriet) som begge er blant de bedre i 2007-årgangen. Moren Gylden Perla er den av mødrene med mest på konto med sine drøye 600.000, 20 seire og flott 24.8-rekord. Første avkom er 4-årige Gylden Kongen som har vunnet 3 av 11 starter og travet 31.2/2100a.
Gylden Balder er et ekte Wigdal-oppdrett som travet flotte 35.1 full vei i prøveløpet.

2 PRINSE UNO (hingst e Prins Vinter u Ulpia e Spang Best) 
Er en av bare tre 2008-avkom etter Prins Vinter som ikke har vært noen slager i avlen. Når så mor Ulpia og mormor Ulpila er ustartet samt mormorsmor Ultana kun tjente 3300 kroner ser det tungt ut, men synet bedrar. Ultana har nemlig vært meget solid i avlen og blant hennes 15 avkom finnes mange vinnersvante travere - deriblant Prinse Unos far Prins Vinter (1.6 mill - 21.0) samt Bravita (16 seire). Sistnevnte er igjen blitt mor til den slitesterke elitetraveren Prins Juventus (1.8 mill - 21.0).
Prinse Uno har gammel stamme med far født 92 og mor 98, men kanskje har dobbel dose Prins Vinter gjort susen? 

3 ULAN BATOR (hingst e Spikeld u Ulrigela e Alm Rigel)
Verdensrekordsetter Spikeld har også innfridd i avlen, og når moren Ulrigela har levert herlige Ulfrigg (3.5 mill - 20.4) bør Ulan Bator ha genene i orden. Han er morens trettende og hittil siste avkom - alle søsknene har vunnet, men det er de to første avkommene som har gjort det best. Ulan Bator travet fine 37.0 for sin trener Jan Roar Mjølnerød i prøveløpet i midten av februar, og er eid av Eirik Djuve som også var den lykkelige eier av faren.

4 TELE VIKING (hingst e Lome Elden u Lannem Stjerna e Braute)
Faren var en ungheststjerne og har vært meget god i avlen med Mørtvedt Jerkeld (6 mill) som en av mange millionærer. Mor Lannem Stjerna var i likhet med Lome Elden meget god som unghest, og tjente hele 375.000 på bare 17 starter - deriblant seier i Hoppekriteriet.
Tele Viking er hennes fjerde avkom der førstefødte Lustra Molly har travet 28.6 og tjent 100.000.
Tele Viking og Geir Flåten
Flåten-traveren gjorde unna prøveløpet allerede i oktober, mens bildet er hentet fra mønstringsløpet under GP-travet.

5 TEKNO ODIN (hingst e Moe Odin u Lyana e Spang Best)
Far Moe Odin trenger ingen nærmere beskrivelse, men det er ingen tvil om at unikummet også har slått til i avlen. Moren Lyana forble ustartet, men hennes to første avkom har gjort det meget skarpt da både Tekno Kongen og Tekno Elden har vunnet 11 løp og tjent hhv 600 og 300.000. Også mormor Pålllyana var ustartet, mens hennes mor igjen er Pål Jenta. Pål Jenta er etter ingen ringere enn Solbergstjerna og har levert både avlshingsten Kos Knekten (1.2 mill) og Kos Svarten med 20 seire.
Tekno Odin står i trening hos Øystein Tjomsland og travet 35.6/2160v i prøveløp på Sørlandet allerede 31. oktober. Eierne i Stall supertraver har også tro på hesten og mer kan leses på deres hjemmeside.

6 HAUGESTAD STORM (hingst e Lex Jon u Knatten's Ronja e Alm Svarten)
Slitesterke Lex Jon er utifra avkommene altfor lite benyttet i avlen. Den nylig avdøde Friggbest-sønnen fikk sitt første avkom først som 10-åring, og av de 21 første avkommene tjente 1/3 over 100.000 - derav tre mer enn halvmillionen med millionær Millex som best. Den Våle-eide moren var en god hoppe som vant V75, travet 27.3 og tjente 181.000. Fikk som Lex Jon sitt første avkom som tiåring, og 4-årige Haugestad Opera har startet lovende med 3 seire på 7 starter og 122.000 innsprunget.
Knatten's Ronja har dessuten hele fire søsken over 100.000 med Ramsli Gutten (725.000 og 24.3-rekord) som best. 

7 NORDBY SLEIPNER (hingst e Fakse u Frøken Sindy e Elding)
Her er virkelig genene i orden. Nordby Sleipner er fra den svenske farens første årgang i Norge og med Järvsöfaks som far og storløpsvinner Eiva E. med 24.5-rekord som mor har Fakse alle muligheter til å slå til direkte. Moren Frøken Sindy er dessuten etter Norheim Sindy som igjen er under selveste Støva. Frøken Sindy var ikke noe spesielt i banen, men rundet ihvertfall 100.000 etter 6 seire. Hennes førstefødte er kapable Røste Mo (5 seire og 123.500), men når vi ser på hva hennes mor Norheim Sindy har levert er det grunn til å tro at Nordby Sleipner skal bli en plussvariant. Den ustartede mormoren har nemlig i tillegg til Frøken Sindy levert Skolapp (23.3-rekord), Åsagnisten (24.5) samt Oaks-vinner Sindy Vinter. Alle disse tjente over 750.000 og Sindy Vinter som kun ble slått av Järvsöfaks i Derby har levert selveste Åsajerven (foreløpig 5 mill) samt Åsajenta - vinner av hoppederby. I tillegg fikk Norheim Sindy ustartede Schumi som var enorm i avlen der trioen Schuvar, Åsaelden og Sleipner Tor tjente over 3 millioner.
Nordby Sleipner som eies og trenes av Monica Borge fra Holmestrand gjorde unna prøveløpet allerede 1. oktober.

8 SOLMØY ÅSE (hoppe e H.G. Balder u Bollerød Svarta e Bork Rigel)
Feltets eneste hoppe har også genene i orden med H.G. Balder som far og talentfulle Bollerød Svarta som mor.
Hun vant unghestserieløp og tjente 128.000 som 3- og 4-åring og travet 28.2 for Stall Frønes fra Holmestrand. Disse eier og er også oppdrettere av Solmøy Åse som har svært gode søsken i Frønes-traverne  Arne, Brage og Cæsar som har tjent en million tilsammen.
Solmøy Åse gjorde også unna prøveløpet i fjor sammen med sin friske trener Håkon Johannes Nordland.

Startliste søndag finner dere her