Perfekte forutsetninger

Skrevet av Pål Jensen,  18.11.2011
Artikkelbilde

Jeg satser på at Thor Borg loser sterke Opus One F.H. først over mål i kveldens jackpotomgang.

Det ligger som kjent over millionen ekstra i sekserpotten denne fredagen og jeg ser derfor mitt snitt til å satse litt tøffere enn vanlig. Det store forslaget er på hele 1440 kroner, og i tillegg legger jeg hele innsatsen i førstepremiepotten ved å krysse for V6 - dermed kan det bli skikkelig fine penger om tipsene skulle holde helt hjem.

SPILL BORG'N SLUKK SORGEN?
Holdepunktet kommer først i den femte avdelingen hvor jeg synes 9 OPUS ONE F.H. står foran en kjempefin oppgave. Den den formsterke femåringen står pefekt til både grunnlag- og spormessig, og møter hester han bør ha gode muligheter til å runde på det som er både hans favorittbane og distanse.

Den røde S.J.'s Photo-sønnen vant lekende lett her på Jarlsberg for to uker siden, og jeg tror Thor Borg tar nok en pinne i jakten på 3000 seire. Opus One F.H. blir betegnet som galopplysten, men faktum er at hesten kun har galoppert i to av sine ti siste starter. Hesten til trener Jørn Olaf Olsen elsker dessuten stayerdistansen, og på de siste fem langløpene har da også min banker holdt seg i skinnet med en flott statistikk - tre første, en annen samt en tredjeplass i V75 under trippeltravet. Slo da dagens andrevalg 4 Oliver V.P. selvom denne slikket lederryggen hele veien, mens Opus som vanlig måtte via sporene på sisterunden og dessuten ble litt hindret i siste sving. Verdt å merke seg er også at Opus One F.H. har vunnet halvparten av sine åtte karriereseire nettopp her i Tønsberg - de to siste attpåtil på dagens distanse. Hesten er veldig sterk og fra niendesporet kan Thor Borg la hesten trave seg til før han bestemmer seg for å sette fart - da tror jeg konkurrentene skal få litt å bestille.

I et løp det strekes flittig - begge fagbladene heldekker -  satser jeg på at Opus tar årets fjerde triumf på distansen!

FAVORITT I FARE - KUL IDÈ
I V65-innledningen blir 1 Fellowchip G.T. hardt betrodd, men selvom treåringen holdt fint følge til mål i Hamre-debuten synes jeg faresignalene er flere. Hesten har ikke vist starthurtighet og det er overhengende fare for å bli overflydd - innelåste favoritter er gull å dekke. Ved seieren la dessuten hesten veldig av mot mål på billige 19.1.
Nei, her synes jeg det er veldig åpent da de andre mer betrodde har store problemer med å trave feilfritt. Et spennende drag kan derfor 2 Cool Cosmic være da denne har en tiltalende oppgave, og bare er streket på bare 13 kontra favorittens 67%. Roos-traveren er startrask, og sikret et fint opplegg. Har støtt på endel gode hester og gjorde bl.a. en fin figur til tredje bak gode Ouster Hanover og Marco Zoot - var da med på en 15.5-åpning første tusen, men holdt farten bedre enn de fleste på 17.8/2100a. I et felt uten de store kanonene bør Cool Cosmic kjempe i fremste rekke, men dette er et løp som jeg føler må garderes bredt. 4 Li Li Flyer nok den beste hesten, men hoppa har galoppert fra start tre ganger på rad. Også 9 Prince Moonlight Fun har vist fine ting i feilfri utgave, mens 10 Sancigar er en annen treåring som bør være god nok i dette selskapet - tar bort 9 av 10 direkte.
Disse fem får plass på lillebongen, mens kun 3 og 5 (to trippelplasser på 34 starter) droppes på grombongen.

LÅSER PÅ TO
I den andre avdelingen velger jeg å stå på favorittduoen.

6 Orchidea  S.L.M. kan ikke unngå å bli favoritt - ved begge triumfene her på Jarlsberg har hun overbevist stort.

Det skal være fin utvikling i Windsong Legacy-hoppa som travet 17.5 allerede i fjor som toåring. Jeg velger likevel å gardere Hamre-traveren med en annen treåring i svært startraske 3 Gazzas Image som står vakkert til spormessig med formkusk Kolle. Tovengen-traveren gjorde flotte innsatser før galoppen sist, og hevdet seg bra i harde selskap - har ledet lenge i to 50.000-kronersløp. Denne gangen er det snakk om 1609 meter og da kan 28-prosenteren bli vond å fange.

INNFRIR MEGAFAVORITTEN?
Mye av nøkkelen til  stor utbetalingen skal bli i kveld er det 1 Lille Grete og Jan Martin Bjerrring som sitter på. Spikeld-hoppa har vært veldig god på slutten, og undertegnede lanserte syvåringen som en alternativ banker 7. oktober. 

Da innfridde hun helenkelt fra tet som et fjerdevalg, men i dag er faktisk forutsetningene verre for kjempefavoritten.

Lille Grete er rask i vei, men det er jaggu etpar av konkurrentene også. Med Kolle bak 2 Vilje Svarten og Hop med 4 Brødsjø Stina skal virkelig Bjerring få kjørt seg ned startsiden. Jeg liker alltid å gardere favoritter som står i førstespor når de står i fare for å bli overfløyet - og det mener jeg absolutt absolutt er tilfellet her.
Vilje Svarten holder dessuten toppform noe han viste ved å holde koken meget bra på full vei sist - hadde ikke sjanse mot Lille Grete som fikk et maksløp da. Nå er det altså sprint, og mulig trafikktrøbbel for favoritten. 24-traveren Vilje Svarten er bare streket på 7% og det er rett og slett spinnvilt kontra 86 på Bjerring-hoppa. Heller ikke Brødsjø Stina (18%) har klart å tukte favoritten på slutten, men i kveld er forutsetningene helt prima for den meget spurtsterke damen.  9 Gjærla Rasken står også meget fint inne i dette løpet, og svenskegjesten kan få det helt sydd opp fra dette sporet. 10-åringen har vært veldig god de siste månedene!

Fire hester med god form og fine startspor føles trygt, men her gjelder det å mane bort favoritten.

HOLDER MED EN TRIO?
I den fjerde avdelingen står jeg på tre hester på begge forslag. Både 1 Jentungen og 3 Stjerne Sofie har veldig fine oppgaver på papiret. Førstnevnte svek som 1.7-oddser etter et tiltalende prøveløp på 30.1 full vei volte. Var ukurant den dagen. Er Moe Odin-datteren tilbake i slag skal hun ha en god sjanse her - blir dessuten kraftig kuskeforsterket! Stjerne Sofie holder uforandret fin form og er en berettighet favoritt selvom 10-åringen ikke vinner på bestilling. Plass på bongen får også fjerdevalget 12 Frøyu Oda som er en 4-åring i finfin utvikling. Sist avsluttet hun flint til delt V65-seier på Bjerke på ny rekord 30.0/2100a. Motstanden er ikke verre enn at Moe Odin-datteren kan runde alle - tar bort 1 av 5. Tre hester er nok ikke noe sikkert lås her, og for de som vil gardere ytterligere er 6 Lurifaxa et naturlig valg selvom hun støter på litt tøffere damer denne gang.

HERLIG FINALE
Nok engang er det er flott løp som avslutter V65-veddemålet der jeg mener det skal holde å streke halve. Spennede til synes jeg 1 Deux står, og med ikke altfor startkjappe hester på utsiden er det ikke utenkelig at Midtfjeld-traveren kan forsvare innersporet.

Den aldrende hoppa som har vunnet hele 13 av 43 starter har virkelig samlet opp til en ny triumf.

Etter innsatsene på slutten å dømme er formen skikkelig i anmarsj. Kan vinne både fra tet eller med åpning til slutt, og er spennende også i DD-spillet som et foreløpig tredjevalg - gir p.t. 18 ganger mot min V65-banker. En fin oppgave har i høyeste grad også andrevalget 4 O. O. Seven V.P. som viste gryende storform her på Jarlsberg sist etter 2.5 måneds pause. Er vant til å møte gode hester, og S.J. Photo-sønnen skal ha en god sjanse her. Jeg tar en sjanse og står på disse på lillebongen, men det er flere klare plussvarianter som står klare om disse skulle ha en litt dårlig dag.

8 Macho har igjen trukket et dårlig spor, men husk at denne vant fra spor tolv på 12.5 her i sommer. Kjemper garantert i toppen igjen, men jeg synes de to andre er mer spillbare fra sine kremspor. 9 Bambino Avanti er bare krysset på 1 av 10 bonger, men den kapable Gottling-traveren kan få det sydd opp herfra - og kanskje sørge for et nytt Mighty sjokk. 3 Dame Superb er nok ikke like god som de beste på kapasitet, men formen er flott. Er startrask og  - skulle det klaffe kan Borg sette dit en dobbel til herlig odds. Den tredje hoppa som kan slå gutta er 2 Milliondollar Baby D. som kommer ut etter pause med uviss form. På sitt beste er imidlertid Chipmate-datteren svært god, og hun har vunnet her før.

V6-FORSLAG (spillestopp kl. 19:35)

Lite, kr. 240,-
1,2,4,9,10
3,6
1,2,4,9
1,3,12
9 Opus One F.H.
1,4

Stort, kr. 1440,-
1,2,4,6,7,8,9,10,11,12
3,6
1,2,4,9
1,3,12
9 Opus One F.H.
1,2,3,4,8,9

LYKKE TIL - tipsene er oppdatert pr. kl. 15:15   (alle foto: hesteguiden.com)