Alene på foto?

Skrevet av Pål Jensen,  18.10.2011
Artikkelbilde

Tilbake i slag er det ingen tvil om at Marcan Photo legger på til sin tredje strake Jarlsbergtriumf.

Jules, Kick Of Laser, Safir, Marcan Photo og Victor D'Estino heter de fem V5-favorittene i dagens lunsjomgang i Tønsberg - alle hester som hevder seg med bravur også på lørdagene.

Jeg velger å satse alle kronene på Hamre-traveren 6 MARCAN PHOTO som er en herlig kriger som nå kommer tilbake etter pause og veterinærbehandling. 4-åringen etter min favoritthingst S.J.'s Photo er som svært mange av dennes avkom steintøff. Innledet karrieren med å vinne sine fire første starter før det ble galopp som storfavoritt i V65 og V75. Urutine var årsaken til Bjerkegaloppen (måtte bråflytte hesten ut et spor for å unngå kollisjon), mens han ikke var kurant på Klosterskogen sist - hadde i følge kusken kjempet om seieren selvom han slet fryktelig den dagen. Det sier det meste om kapasiteten, og de som har sett hans to Jarlsberg-seire vet jo alt om det - fra dødens har han lekt med konkurrentene.

Nettopp konkurrenter er det dårlig med i dag, og når svært dyktige Frode Hamre melder om en fresh hest er jeg ikke redd for bankertippe den fintstammede storfavoritten - det er neppe noen som er interessert i å svare når råsterke Marcan Photo kjøres frem, og han trenger ikke være i toppform for å ta seg av V5-4.

SENT MEN GODT
Flere meget lovende travere møtes i V5-innledningen, og klar favoritt blir Geir Kihle-trente 9 JULES. Lillebroren til 11-traveren Living Pride kom ikke til start før i sommer som fireåring, men har vist seg som en skikkelig plussvariant. Lekte seg fra tet i debuten på Kloster før Kolle valgte å slippe til gode Zetus i vallakens andre start, og ble sittende dønn fast med mye krefter på lager på 17.1/2100a.

Kom så ut etter pause i Skien sist og tross mye tull underveis spurtet Jules lynkjapt til seier - en flott prestasjon.

Står i bakspor i dag, og med flere kapable motstandere synes jeg derfor garderinger er på sin plass.
2 Rolin inkasserte jeg fine penger på sist for det gjelder jo å lese bak resultatene, og når Earthquake-sønnen endelig travet feilfritt ble det langt ned til konkurrentene. Som dere kan lese i intervju med Truls Glittum mener han hesten ihvertfall kan 17 på distansen - etter løpet sist er det ingen overdrivelse. 3-åringen avsluttet meget kjapt og hadde full fart i kassa.
Hva 1 Estrella kan er det vel svært få som vet, og jeg må si det er et hån mot spillerne at importhester ikke må gå prøveløp før de kastes ut i toto'n. Like stor outsider må 11 Mon Amie Bråten betegnes å være. 4-årshoppa var rågod i en av sine første starter i fjor da hun vant på 17.2 fra dødens med en sisterunde i underkant av 1.15. Datteren til millionær Monalisa Bråten opptrer hissig og langtfra lettkjørt, men skulle hun bruke kreftene riktig blir svenskegjesten farlig. Vil ta bort 9 av 10 direkte og er således svært spillbar. Den siste streken får en annen fireårshoppe i 12 Mahonia som imponerte ved å vinne fra dødens på Jarlsberg nestsist - måtte fire etter å ha fått en hard trykk i tet i V65 sist. Innstrøket et spor og med tempo i front kan fort hestene i andre rekke overraske.

HOPPEDOMINANS
Et flott sprintløp venter i den andre avdelingen, og jeg velger å stå på fem hester av det svake kjønn. Startsiden er selvsagt sentral her og offensive Tom Erik Solberg vil trolig satse på en kickstart med 5 KICK OFF LASER. Den aldrende damen var tidligere en skikkelig seiersmaskin bak vogn (vant ni av de første ti startene - de fleste fra tet). Står nå med seks strake montèløp, og også med rytter har Mr. Flirt-datteren imponert storligen.

Er mer variabel i trav, men liker seg meget godt på Jarlsberg hvor hun har vunnet to ganger fra bakspor til høy odds - sist 21. januar i år.

1 Comi Jet er hesten å slå fra start, og det er slett ikke sikkert det lykkes. Anderssen-traveren er nemlig svært rask i vei, og forsvarte sporet mot gode hester på Sørlandet sist. Klarte ikke å holde unna for Anthony Boko og gutta ved den anledning, men fra tet eller lederrygg er syvåringen er soleklar strek i dag. Forsvarte seg helt hjem til enkel 13.3-triumf sammen med Borg'n på Jarlsberg i sommer.
9 K.L.M. Linedancer er jevnheten selv, men vinner ikke for ofte (3 av 47). Har dog vært ute i mye harde selskap, og i dag kan det bli dønn riktig med gode rygger fra start. Med dokumentert form er hun spillbar streket på kun hver femte bong. Fint til står også Kaasa-traveren 2 Nabucca Eastwind som har tent til i Heisholt-regi. Spurtet meget bra fra køen til sølv på 14.0 sist, og har fine forutsetninger denne gang. 3 Peppes Vera imponerte i Flemming Jensen-regi for etpar sesonger siden, og ser ut til å ha formen i anmarsj. Fra et fint spor med trolig høyt tempo underveis får Mahony-traveren min siste strek.
Best av gutta er 6 Dazzling Lionel, men Kadabra-vallaken har ingen fordel av sprint, og det må løse seg veldig fra dette sporet skal årets andre pinne komme her.

VINNER OGSÅ FRA BAKSPOR?

Stor favoritt i den tredje avdelingen blir den ferske V75-vinneren 9 SAFIR sammen med Eirik Høitomt.

Ingen tvil om at dette er den desidert beste hesten, og S.J.'s Photo-vallaken står alene på lillebongen. Imponerte sist, og Gottling har fått fin dreis på den kapable femåringen (bl.a. ved å benytte alternativ behandling).
Skal det bli litt større utbetaling må den imidlertid bort, og det er faktisk ikke helt utenkelig. Safir har vunnet løpene fra tet, og med bakspor på sprint er det ikke helt gitt at hesten legger på til to strake selvom motstanden er ned flere hakk.
På storbongen garderer vi således bredt ved å ta med startraske 1 Min Fønix, 4 Feel The Heat og 6 Wizz Bang samt solide travere som 7 Upshot Neyenrode og 8 Tiger News.
En hest som er totalt bortglemt er 12 ZambrottanNewport med luringen Thor Borg i vogna. Husk at dette er en meget habil traver i grunnen som vant på 14.1 i sommer. Anderssen-traveren står tilsynelatende iskaldt til, men vi har sett mang en gang at med overambisiøs tetkjøring kan hestene i bakspor spurte inn til seier på lette ben. Markert på 2 prosent er femåringen dagens skrik! 

I den fjerde avdelingen blir som nevnt Marcan Photo vår banker for dagen. En hest som kunne vært garderingsaktuell er 11 Elling Spur som kommer til å tjene fine penger fremover. Morten L. Johnsen har nemlig funnet ut Gunslinger Spur-sønnen som dog fortsatt sliter på svingene. Spesielt ute i sporene blir han skjev og drar innover - med bakspor blir det dermed veldig vanskelig å runde til seier denne gang.

USIKKERHET RUNDT FAVORITTENE
Tre meget gode hester for grunnlaget blir hardt betrodd i V5-finalen, men det hefter klare spørsmålstegn rundt alle.

Syvårige 1 CALISTOGA U.S. imponerte ved seirene her i vinter, men er en helsehest (kun nitten starter) som dessuten står i fare for å bli overfløyet.

9 Victor D'Estino er heller ikke den som står oftest i programmet, og kommer nå ut etter pause med dunkel form. Fungerer dessuten best i tet, og selvom 14.0-seieren her på Jarlsberg i juni imponerer er det helt klart en favoritt i fare. Imponerte under trippeltravet gjorde treårige 10 Abdul B.R. som dengang lekte seg til V75-seier på en 2600 meter. Skuffet imidlertid før pausen, og fra bakspor på sprint kan vi ikke se Waaler-traveren som annet enn en nødvendig strek.
2 Magic Me kjemper dog nesten garantert der fremme fra et perfekt spor med dokumentert form i kroppen. Det er uansett her vi vil ha inn en skrell og raske 5 Mystical Diva og 7 Patriot Me kan begge vinne med klaff på forestillingen.

GJØR VEI VELLINGA?
Mitt store drag fra dypet blir imidlertid 3-prosenteren 6 Bully som kommer ut etter pause. Det er selvsagt bare et spekulasjonskryss siden formen er mildt sagt usikker, men at femåringen er god nok på sitt beste hersker det nok ingen tvil om. I fjor vant Master Thoj-avkommet V75 under GP-travet og travet da 15.7 full vei volte til overlegen seier (slått var Makarov som dog feilet seg bort), mens Bully også bare tapte knepent på 15.3/1609a for Mentor Ås i V65 tross bakspor.

V5-FORSLAG (spillestopp kl. 13.37)

Lite, kr. 175,-
1,2,9,11,12
1,2,3,5,9
9 Safir
6 Marcan Photo
1,2,5,6,7,9,10

Stort, kr. 1.225,-
1,2,9,11,12
1,2,3,5,9
1,4,6,7,8,9,12
6 Marcan Photo
1,2,5,6,7,9,10

Tipsene er oppdatert pr. kl. 12 - LYKKE TIL! 

Alle foto: hesteguiden.com