Gode dager for Tor-Martin

Skrevet av Pål Jensen,  13.10.2011
Artikkelbilde
Tor-Martin Moe liker å snakke om kaldblodshest (alle foto: hesteguiden.com)

Tor-Martin Moe har all grunn til å smile for tiden da hestene springer og avkommene vinner.

Lørdag tok Moe Brage sin første NM-tittel, mens gamlingen Odin var tilbake i manesjen da 19-traveren vant et montèløp på lette ben mandag - dagen etter satte hans sønn Tekno Odin en fantastisk norgesrekord.

Fredag besøker Moe-trente Eskelands Bror Jarlsberg med seier i siste start.

Jeg må først få gratulere deg med nok et norgesmesterskap Tor-Martin - du virket ikke akkurat lei deg da seieren var et faktum.

- He he, takk for det. Jeg var ekstra spent på Moe Brage da jeg var redd opplevelsen i Finland kunne ha satt seg til hodet på ham. Han blødde fælt fra munnen etter å ha blitt tatt hardt i - derfor var gleden stor ved å se at han var den gamle gode.

Det var et herlig travløp - hva synes du forresten om fireårige Wik Stjernen?

- Den gjorde et kjempeløp, og det er artig at en ungheststjerne kan hevde seg i eliten. Vi trenger flere hester som vokser seg inn blant de beste også etter årgangsløpene. Ellers var det jo fantastisk å se 14-årige Briskebyrappa vinne hoppe-NM - for en traver.

Det var vel en annen fjorteåring som heller ikke var så dårlig noen dager senere?

- Ja, du tenker på Odin. Det var fryktelig moro å se ham først igjen. Jeg har merket det i trening, og han har nok bedre høstform nå enn på flere år. Jeg kommer til å melde ham i sulkyløp til V75 på Bergen neste lørdag (og da runder han fort 10 millioner innkjørt).

Han står også med 91 seire. Tror du Odin kan klare 100 triumfer før han går av med pensjon?

- Oj, det viste jeg ikke gitt. Nei, det blir vel vanskelig å runde hundre seire, men han skal få lov å konkurrere så lenge han synes det er gøy. Derfor ser jeg ikke bort fra at han kan gå løp også neste år.

LIKE LYNKJAPPE
Hvem har størst toppfart av Brage og Odin?

Far og sønn avbildet sammen med oppasser, medeier og Tor-Martin Moe i 2007.

- De er ganske så jevne. I trening hjemme har jeg kjørt ned mot 1.12 med begge to. Odin har fortsatt farten inne tross sin høye alder.

Moe Odin har også slått til i avlen - på tirsdag satte hans 3-årige sønn Tekno Odin en utrolig norgesrekord på Forus med 1.25.0 full vei volte på sølebane.

- Ja, det gleder meg enormt at Odin gjør det så godt i avlen - det er jo avlsmann jeg er. Etter en litt svakere 2007-årgang er det flere utrolig gode 3-åringer etter ham. I tillegg til Tekno Odin er jo også Dag Odinson en unntakshest.

Hvorfor brukes ikke Moe Brage i avlen?

- Han er diskvalifisert fra avlsarbeide grunnet en fraktur på høyre kode. Det er veldig synd for Moe Brage (e Moe Odin u Slogum Bris) har jo i tillegg til flotte egenprestasjoner en meget fin stamtavle. Jeg har dog innfunnet meg med at det ikke blir avkom etter ham (selvom de lærde strides om frakturens betydning).

KAN UNDER  32
Så var det morgensdagens løp da Tor-Martin. Du kommer til Jarlsberg med 3-årige Eskelands Bror (e Moe Odin) som skal ut i V5-1. Hva tror du om sjansene for ham?

- Det er en rask hest med god kapasitet, men kanskje ikke like fightervillig som jeg kunne ønske.

Han har virket forbedret i de siste løpene.

Sammen med GV Gundersen tok Eskelands Bror sin første seier hjemme på Kloster 22. september. 

- Ja, han galopperte mye både i løp og trening tidligere, men begynner å bli mer stabil og voksen nå. Selvom han er litt stiv innledningsvis er han ganske rask i vei, og vil trolig være tidlig oppe hos strekhestene. Jeg tror han kan i underkant av 32 og det bør vel holde til å kjempe på trippelen, avslutter den engasjerte Telemarkingen.

Husk at vi kommer med ferske V5-tips ca kl. 14 i morgen!