Ingen hyss fra Emil

Skrevet av Pål Jensen,  14.10.2011
Artikkelbilde
Klarer dyktige Ole Johan Østre å holde Wik Emil på bittet blir det trolig ny seier i kveld (alle foto: hesteguiden.com)

Oppfører Wik Emil seg er det neppe noen som rår på den urutinerte 3-åringen i V5-innledningen.

Som spiller må man prøve å gjøre tingene litt annerledes enn mengden dersom man skal ha håp om overskudd på sikt. En feil mange gjør er å spille safe i starten for å henge med lengst mulig. Dermed blir ofte bongene som pyramidene i Egypt - tynnere og tynnere.

GÅR HARDT UT
Jeg velger stikk motsatt strategi i kveld, og bankerspiller i de to første avdelingene. I tillegg nøyer jeg meg med 126 rekker og spiller samlebong på det største forslaget - da har jeg allerede gjort to vesentlige forskjeller fra hva menigheten gjør - et godt utgangspunkt for fortjeneste.

11 WIK EMIL har utviklet seg flott etter litt pause, og den raske Lome Elden-sønnen tok en sterk tetseier nest sist. Gode Mjølner Komet ble nærgående på oppløpet, men Wik Emil kjempet på bra til knepen seier på 33.0 full vei. Sist lørdag var han så ute i et knallhardt V75-løp for treåringer på Sørlandet, og selvom Emil tok seg en pause på siste bortre kom han sterk tilbake - satt faktisk fast til sjette på meget gode 30.7/2140v. I kveld har vår hovedbanker en mye lettere oppgave på papiret og fra et perfekt springspor på tillegg vil han garantert få en flott start - ikke umulig at han sitter tidlig i tet, men uansett bør det bli en fin reise. Møter ingen kanoner, og selvom man ikke kan utstede garanti for feilfritt løp tror jeg vinnermulighetene er store. Kusken mener hesten allerede er klar for å vise 29-tallet - isåfall vinner han hur lett som helst.

AVLEGGER SITT MAIDENSHIP?
I den andre avdelingen blir 2 Ringo Playmate storfavoritt fra perfekte forutsetninger. Vant årets første start, men har siden ikke vunnet og står bare med èn karriereseier på 38 forsøk. Har imidlertid gjort mange sterke innsatser og er hesten å slå fra tet - det tror jeg imidlertid 10 LOVELY LADY fort kan klare.

Den Søvik-trente hoppa har hevdet seg godt i 2007-årgangen, og har en billig oppgave sammen med Vidar Hop.

I fjor tjente Hr. Siem-datteren nesten 100 tusen uten å vinne løp, men kvalet til bl.a. Hoppe-kriteriet. Debuterte på sprint i kvalifiseringen til Aktaion Grand Prix i sommer, og hvilket løp hun gjorde. Fra dødens kjempet hun helt til kassa og var kun knepent slått av Farmer's Julia på 14.9. I finalen fikk hun et adskillig billigere løp i rygg på vinneren Tabu B.R., men tapte tredjeplassen kloss før mål - perset dog til pene 14.0. Etter en liten svakke ser nå formen ut til å være på kraftig anmarsj, og nestsist hadde hun bare gode Patricia Hastrup foran seg - gjorde et meget sterkt løp fra køen ved den anledningen. Sist så hun ut til å gå mot tetseier i et stayeroppgjør på Momarken, men ble tatt ned en medsmygende Fashion Albert - det var dog langt ned til de øvrige.

I kveld ligger det an til litt kjøring innledningsvis, og blir det ikke altfor langt frem tror jeg 4-åringens første seier kommer på hjemmebane i dag. Markert på bare halvparten av favoritten synes jeg dette er en dønn riktig reservebanker (men de mindre risikovillige kan selvsagt doble og heller spille samlebongen fem ganger).

ÅPENT TRAVRITT
I den tredje avdelingen må jeg streke seks av de ti deltakere for å føle meg på trygg grunn. Det er snakk om en sprint med mange startraske hester bak bilen.

En rask og formsterk traver er femtevalget 4 Richrider snakk om  og jeg tror vallaken som har vunnet to av sine tre travritt nettopp her på Jarlsberg har et bra bud på løpet.

Vant med to lengder her i sommer, og de to siste løpene har virkelig inngitt tillit. Først overlegen seier i Skien på meget gode 16.6 før niåringen avsluttet godt til tredje fra tillegg sist. Flere av konkurrentene holder litt usikker form, og dermed har jeg god tro på 25-prosenteren. Garderinger er dog påkrevet, og en stor outsider må svenskegjesten 9 Santrick bli. Åby-traveren vant tre montèløp og tok en annenplass under en hektisk maimåned i fjor, men har ikke vært like god i år. Kommer ut etter pause, og er sikkert i orden når de tar turen. En svært spennende debut gjør 8 Digital Recorder som tidvis har imponert med sulky - får dessuten svært dyktige Siv Emilie Løvvold som makker og må strekes på alle bonger. Det må også 1 Pricey G.T. som har gjort mange fine travritt, men her er det rytteren som debuterer. Malene Berdalen var ikke snauere enn at hun vant sitt første travløp med en 59-oddser - hun blir vel smått historisk hvis hun vinner i kveld også. 5 K.L.M. Kilroy tok en sterk seier sist og holder solid form. Har nok ingen fordel av en rask sprint, men har vallaken kontakt når det tutes for oppløp kan det kanskje gå veien igjen - dog en favoritt i fare. Min siste strek får hyperkjappe 6 Dragostea Din Tei som står med en dårlig rad, men med svært dyktige Malin Berås på ryggen er ekvipasjen alt annet en ufarlig om formen er gjenfunnet.

KONGELÅS
I V5-4 satser jeg på at tre strekhester gjør opp om seiersjekken på 16 tusenlapper, og her tror jeg mange spillere fort kan sitte med med skjegget i postkassa. 3 KONGEN er riktignok et fjerdevalg, men foreløpig bare krysset på 15 prosent - lokalavisa har endog rangert femåringen som D-valg!

Kongen karrieredebuterte med seier sammen med GV Gundersen på Jarlsberg for to år siden.

Faktum er at Alm Viktor-sønnen er en meget kapabel krabet som radet opp tre seire og tok en råsterk annenplass i V75 på samme tid i fjor. Slo regelrett Gomnes Tornado da han travet 30.6/2100a på den ikke altfor raske Klosterovalen, mens det kun var Tranmælsgutt som ble for god i det nevnte V75-løpet. Da gjorde Kongen et mektig løp etter galopp på startsiden, og tross hinder underveis avsluttet hesten råsterkt til sølv etter tredjespor hele sisterunden!

Falt så ut av det, og det er selvsagt ingen fordel at hesten blir kjørt av sin trener Gry Vigdis Backmann. Klarer hun dog å holde den usikre vallaken i trav tror jeg favorittene skal få noe å bestille. Sist viste Kongen flotte takter etter galopp, og hadde stor fart over mål - dagens godbit er nevnt!

Dagens største favoritt ser 2 Gimra Borken ut til å bli, og det kan vel ikke sies å være noe sikkerstikk. Er langtfra stø på labben, og to seire på 28 starter inngir ikke akkurat veldig stor tillit. Formen er dog upåklagelig og kusken er blant de beste i klassen. Det er den også på 1 Gingvar som står forlokkende til i førstespor sammen med Eirik Høitomt. Imponerte med en rekke solide prestasjoner tidligere på året, men på slutten har Åsajerven-sønnen vært mer variabel i prestasjonene. Fra dette sporet er han sikret et fint løp, og 4-åringen er et soleklart kryss i jakten på årets femte pinne.

Jeg velger altså å stoppe på denne trioen, selvom det slett ikke er sikkert at en av dem tar hjem løpet. De øvrige deltakerne holder dog så dunkel form eller står så ille til at jeg heller velger å spille samlebong enn å strø på med garderinger.

HERLIG FINALE
Avslutningsløpet har blitt en perle av et fredagsløp, og det skal sportssjef Hansen ha sin del av æren for. Det er både god travpolitikk og spillemessig interessant å la hopper med høyt grunnlag få fordel på hingstene. Det har medført at bl.a. to nestenmillionærer velger å gå ut mot gutta, og de kan fort forsyne seg grovt av premiekaken.

9 Pretty Photo blir veldig hardt betrodd etter den flotte V75-seieren sist lørdag, men man skal være klar over at hun støter på bedre hester denne gang. Kom seg også billig til tet ved den anledning, mens det trolig blir en tøff sisterunde på Mehla-traveren denne gang. Er heller ikke helt travsikker, og det er følgelig null verdi i 80-prosenteren i kveld. Mens Pretty Photo viste storform sist har ikke 4 Rita Sensation fått det til denne sesongen. Etter å ha tjent over 800 tusen i fjor som fireåring har det blitt kun trøstepremier i år. Har dog konkurrert i harde selskap i Sverige, og travet bl.a. 12.5 som tredje bak kanonhester som Nursery Rhyme og Bring Me Luck i sommer. Fint til i grunnlaget står også 1 Fly High Kemp, og fra et perfekt førstespor må Berglöf-hoppa strekes på alle bonger. Vant halvparten av sine starter i fjor, men har ikke levd opp til det denne sesongen - kanskje kuske-Cato få ut det lille ekstra av 7-åringen.

Mitt førstevalg i løpet blir dog tredjevalget og 25-prosenteren 6 Windshear som jeg synes har en fin oppgave foran seg her. Scarlet Knight-sønnen har bare vunnet ett løp i år, men da imponerte Hamre-traveren med en solid avslutning som er hestens varemerke. Leverte en flott spurt nestsist, og satt fast til ny tredjeplass sist. Det blir fort litt tempo på forestillingen, og da tror jeg femåringen kan spinne inn til en sjelden triumf.
En annen traver som vet å fullføre med stil er 10 Shining Lantern som virker fullstendig glemt streket på magre syv prosent - det er helt feil da Tvedt-traveren viste gryende storform sist - se opp!
Svært kapabel er 7 Deux som tross sine ni år bare har startet 41 ganger - hele 13 er vunnet, og Midtfjeld-traveren er dessuten herdet mot gode V75-hester. En luring sammen med 5 Non Stop Laser som endelig står riktig til - var en seiershit i fjor, og sammen med sin gamle makker Høitomt er det slett ikke utenkelig at mesteren lurer alle.

Jeg velger som sagt å satse alt på disse utvalgte og ganger dermed med ti på storbongen.

V5-FORSLAG (innleveringsfrist 18:30)

Lite, kr. 126,-
11 Wik Emil
10 Lovely Lady
1,4,5,6,8,9
1,2,3
1,4,5,6,7,9,10

Stort, kr. 1260,- (lillebongen * 10)

Tipsene er oppdatert fredag kl. 14:20 - LYKKE TIL MED SPILLET!

PS! Vi kommer til å fortsette med tips på løpsdagene ihvertfall ut året - håper dere setter pris på det (og jeg vil før neste oppsett legge med tipperegnskap fra tipsstarten 7. oktober).