Photoseier igjen?

Skrevet av Pål Jensen,  02.09.2011
Artikkelbilde
Thai Photo spurtet fantastisk til målfotoseier sist - runder vallaken alle også i V5-4 i kveld?

Etter forrige helgs dobbelkjøring med NM og V75 er det kun syv løp på programmet denne fredagen, men V5-spillet kan bli superinteressant..

Kveldens første løp starter klokken atten og er forbeholdt treåringer uten grunnlag. Selvsagt nærmest umulig å spå, men trolig ser konkurrentene kun bakskoene til 9 Snurten om han oppfører seg  - Kolnes-traveren avsluttet 33 siste tusen i prøveløpet.

TO HOPPELØP INNLEDER
Det svake kjønn tar hjem kun 30% av den totale premiekaka og derfor vil DNT øke antall hoppeløp i følge sin nye sportsplan. I V5-innledningen (spillestopp kl. 18:30) skal elleve kaldblodsdamer med høyest 50 tusen på konto kjempe om 14.000 i førstepremie - det ser svært vrient ut.

Her er det mye ustabile hester, og dagsformen vil nok avgjøre det meste - typisk helgarderingsløp. 11 Fiks har enda ikke vunnet på femten starter, men har gjort fine innsatser i lengre tid nå. Sist var den røde Steinsvad Eld-datteren nede på 30.6 full vei -  kanskje kan Morten Antonsen runde til seier bak femåringen. En annen 5-åringen som har gjort det bra er 2 Tun Lykka som vant her på Jarlsberg i begynnelsen av juni, og står fint til for Kolle. Begge disse er av de mer stabile, mens fireårige 9 Frøyu Oda og pausehesten 7 Stumne Molly er mer galopplystne og variable - sistnevnte kan vise til tre seire på bare tretten starter og er et soleklart kryss sammen med dyktige VIdar Hop.

HVA KAN HAMRES NYKOMMER?
I V5-2 er det varmblodshoppene som skal i aksjon, og kun ni hester under 42.000 har vist sin interesse. 7 Orchidea S.L.M. blir knallhardt betrodd i debuten for Frode Hamre. Den 3-årige Windsong's Legacy-datteren kan vise til tre annenplasser i Goop-regi fra Åby. De to første løpene ble gjort i fjor som toåring - i debuten forsvarte hun lett sitt innerspor og åpnet på 20 første tusen, men tross en 15-avslutning holdt det ikke til seier. Gangen etter var hun igjen spilt til under 2 i odds, og igjen var teten et lett bytte fra springspor (det var kun seks hester med). Igjen gjorde hun et godt løp, men var sjanseløs mot United Face som dro lett unna på oppløpet. Den hesten vant et Breeders Crown-løp med 100.000 i første på 15.7 uken etter.
I årets eneste start 19. mai hadde hun bakspor i volta, men igjen viste hun flotte startegenskaper og var tidlig fremme i lederrygg på Rock Me Love som var hesten hun tapte for i debuten. Storfavoritt var dog Svanstedt-trente Oceano di Venere som rundet alle den siste halvrunden, men Orchidea S.L.M. kjempet seg forbi til lederen til annen på flotte 16.6/2140 volte. Vinneren har siden vunnet på 13.5 og 14.1 og står med godt over 200.000 på konto.

Frode har hatt hoppa i to måneder og er fornøyd med det hun har vist i trening (foto:hesteguiden.com).

Hamre-stallen pleier alltid å ha hestene seiersklare når de entrer banen, og Orchidea har vist at det er en travsikker og startrask dame med kapasitet - fra et perfekt springspor tyder mye på at det er snakk om en solid vinnersjanse direkte.

Hun møter dog en annen treåring med fin kapasitet i danskeimporten 2 Ronaldina. Før hun kom til Geir Flåtens stall viste hun solide saker i et seiersløp på Jägersro. Fra tolvtespor i volten satt hun tidlig i tet for Steen Juul, og etter en meget rask avslutning vant Good As Gold-datteren sprettlett på fine 16.6/2140v. Var klart godkjent til tredje fra dødens i Flåten-debuten, mens det ble galopp og game over på den første krappe svingen i Skien sist. Også her er treningsrapporeten gode, og siden Hamre-hesten trolig blir stor favoritt er det nok verdi i Ronaldina.
Dobbelt så gammel er 3 Naomi Laser som likevel først debuterte i fjor og gjorde sine saker godt. Vant helenkelt i et løp hjemme på Klosterskogen før hun ble knepent slått av gode Lill Q.C. her på Jarlsberg 20. oktober - travet da 15.9/1609a. Gottling-traveren har rotet mye etter det, men er absolutt en luring når hun nå kommer ut etter lang pause fra fine forutsetninger.

TRENGER TUR?
Nei, det gjør nok ikke 2 Turstegg som har imponert ved å bokføre hele syv seire denne sesongen. Syvåringen har kommet sent i gang, men tjent nesten 200.000 på sine 20 starter. Debuten fant faktisk sted på Momarken 22. november i fjor, men svenskegjesten ble bare femte for GV Gundersen. Järvsöfaks-vallaken har startet tre ganger i Norge, og har kun en fjerde og en uplassert å vise til. Det er litt bekymringsverdig, og fast kusk Morgan Ivarsson nevner også dette i banker-intervju med TGN. Hesten har nemlig vist seg mer sterk enn speedig, og dersom han blir ekstra "treg" uten pisk kan vi fort snakke om en storfavoritt i fare. Nå er motstanden såpass svak at Turstegg muligens kan slugge seg til seier likevel, men jeg synes det virker svært interessant å gardere all den tid han trolig blir kveldens mest betrodde.
12 Brenne Svarta er første motbud selv fra dette sporet. Vant tross alt to V75-løp i fjor, og har nå fått et løp i kroppen etter pause. 6-åringen til trener Jenny Thygesen travet det hun kunne til ny rekord 29.6 full vei da, og i kveld setter landschampionen seg opp - meget spennende. 1 Jarli Mai står adskillig bedre til og viste frem en herlig speed sist. Den damen er dog ikke lett å lure først over mål lenger - hadde ikke vunnet sist heller om ikke lederen hadde feilet rett før mål. Uansett har Bokli Eld-datteren så stor fart i kroppen at hun må strekes ved gardering fra perfekte forutsetninger. Fin fart har også 5 Fjeldstad Mai som sikret Katrine Olsen Wågenes NM-tittelen forrige fredag - viser hun samme stridsmoral kan det kanskje gå veien igjen selvom motstanden er litt skjerpet denne gang. 4 Eldevill vinner svært sjelden, men har formen helt på topp og er heller ikke helt borte.

FLOTT UNGDOMSLØP - FREKK BANKER
Innmeldingene til dame-nm var skuffende svak, og også når det er ungdomsløp blir ofte kvaliteten dårligere enn normalt - det er ikke tilfellet i V5-4 som er årets tiende oppgjør i den populære Ungdomsserien til Vestold og Buskerud Travforbund - se hvordan det har gått i de ni første løpene her.
Hele åtte av de tolv deltakerne står med seier i raden, og klar favoritt blir nok den trolige tethesten 4 Match Ball Rex som har vunnet 6 av sine 18 starter. To seire på 14-tallet på forsommeren imponerte, og Varenne-vallaken har dessuten fått et løp i kroppen etter etpar måneders pause. Også sterke 6 Panter Neo står med to seire på de siste fire startene, og dyktige Dag-Sveinung Dalen vil nok ikke la favoritten få styre i fred. Det er i det hele tatt mange startraske hester i første rekke, og jeg aner at det blir gasset fra flere hold innledningsvis. Da blir det lettere for min sjansebanker 12 THAI PHOTO som står håpløst til spormessig, men denne S.J.'s Photo-sønnen er meget god.

Vant to løp på Leangen for Blekkan i fjor, og avsluttet sesongen ved å slå rågode Love Force (foto: hesteguiden.com)

4-åringen har dog slitt med helsa, og spesielt på svingene har hesten blitt skjev. Heller ikke etter at lillebroren til unghesttalentet og 12.5-traveren Thai Olympic ble flyttet til Østlandet fant man ut av problemene - ikke før akupunktør Morten Louis Johnsen kjøpte hesten og satte den rette diagnosen. Ganske kjapt ble Photo frisk, og allerede i debuten på Sørlandet 14. august fungerte hesten prima. Spurtet flott til klar annen bak gode Golden Felix (ni seire og vunnet på 14.1). Sist på Jarlsberg var hesten igjen helt 100 i aksjonen, men hesten hadde for stram sjekk og var irritert underveis i løpet. Ikke før midt på oppløpet tok hesten skikkelig tak i tingene, men da gikk det til gjengjeld unna - en superspurt resulterte i fotoseier sammen med en imponert GV Gundersen.

I kveld er det unge, men svært lovende Silje Kristin Eilertsen som setter seg opp bak Thai Photo, og datteren til banemesteren er virkelig en coming-woman i travsporten. På få starter har hun vunnet fire travløp denne sesongen - til vinneroddsene 30,7,13 bak Golden Snake som kun har vunnet 5 løp på 85 starter samt til sjokkodds 57 under Grand Prix-travet med Rocky Plush. Syvåringen tok dermed sin første seier i den 56. starten!

Det er selvsagt en sjansebanker fra disse forutsetningene, men med tempo underveis tror jeg høykapable Thai Photo spinner rundt de aller fleste den siste halvrunden - til flott odds! 

SPENNENDE V5-FINALE
18 tusenlapper venter vinneren av den femte avdelingen som er forbeholdt norskfødte hester med maks en halv million inntjent. Klar favoritt til den sjekken blir nok nytente 5 Support Vacation. 5-årshoppa har sprunget inn 470.000 på 36 starter, og ser ut til å ha funnet et nytt gir hos svært dyktige Erik Killingmo. Spurtet til imponerende 12.8-seier tredje sist, og har gjort finfine løp fra vanskelige startspor etter det. Det mangler dog ikke på motstand, og vel så kapabel er stallkamerat 9 Rolling Star som er en skikkelig dypvannsfisk i kveld. Står med elendig rad, mens satt fast i samløp med favoritten etter fire måneders pause sist. Kan få et perfekt løp fra spor ni, og hesten har voldsomme avslutninger å by på når formen er inntakt - jeg spekulerer på at den er rett rundt hjørnet og Rolling Star vant tross alt syv løp i fjor. 1 See See Rider har vunnet sportrekingen, og skulle Søvik-traveren beholde føringen blir han lei å ta ned. Er uansett sikret en fin reise og må på alle bonger. Det bør også kapable 7 Shocking Devil som var helrå i Romtveit-debuten, men som har slitt litt siden. Meldes toppfin i trening og må ikke glemmes tross spor og rad.
Både 2 Mamie's Mustique og 4 Olympic Image kan mye på sitt beste og har trukket fine spor, men formen virker dunkel hos disse hoppene fortiden. Det er den i høyeste grad også hos gode 6 Canny som kommer tilbake etter langt skadeopphold.

V5A-FORSLAG (spillestopp kl. 18:30) 

Lite, kr. 72,- (stort 660,-)
2,3,7,9,10,11 (alle 11)
7 Orchidea S.L.M. (2,3)
1,2,12 (4,5)
12 Thai Photo
1,5,7,9 

Kvelden avsluttes i det syvende løpet kl. 20:20 der urutinerte ungdommer setter hverandre i stevne. Debuterer gjør Sigbjørn Kolnes-trente 6 Livi Goal, og fra springspor satser nok den fintstammede 3-årshoppa på å spore helt til goalen sammen med Eirik Høitomt. Treneren mener Concordia O.-avkommet kan 18 på distansen, og det vil ikke være noen bombe om Kolnes starter og avslutter kvelden med nettkjenning ala Moa.

VEL MØTT - HUSK TRAV ER ALLER BEST LIVE!