Stor sport fra begynnelse til slutt

Artikkelbilde
TRONSKIFTE? Om Hallsta Lotus fortsatt er eneren blant kaldblodet får vi svar på lørdag (fotos: hesteguiden.com)

JARLSBERG 3. NOVEMBER:
En herlig V75-lørdag står for døren der Yarrah Boko starter ballet før det hele avsluttes med superduell i kaldblodseliten - velbekomme!

Selvom hele fire av banens storløp går av stabelen er det ingen tvil om at programmet som presenteres denne ettermiddagen ble bedre enn noen kunne drømme om på denne årstiden. Det er så man nesten glemmer at det også er 32 millioner til en alenevinner da sporten virkelig er i høysetet denne gang.

Stevnestart er 13:30 mens V75-spillet som vanlig sparkes i gang i fjerde løp klokken femten - se baneprogram

TAPER IKKE?
Årets utgave av Th. Martinsens Æresløp består kun av åtte hester, men her er de fleste av våre beste travere på farten. 3 Yarrah Boko er unektelig en av Europas aller beste hester og garantert blant de sterkeste i travverden. Coktail Jet-sønnen har alltid hatt styrken og fighterviljen som sin beste egenskap, men med alderen har også hurtigheten kommet hos syvåringen med over 7 millioner på konto. I Elitloppet i mai vant han den ene kvalifiseringen på ny rekord 1.09.7 før han ble fjerde i finalen fra utvendig posisjon. Det skulle dog bli den siste starten på en god stund da han fikk kjenning i et ben. Etter en lengre rekonvalens var den Trond Anderssen-trente kjempen tilbake i herlig slag i Bergen for fjorten dager siden.
Yarrah Boko vinner Kniksens Minnesløp sammen med Kai Johansen
Sammen med Kai Johansen beholdt de overraskende sitt innerspor for siden å leke hjem Kniksens Æresløp i herlig stil.

Yarrah Boko ventes enda bedre med det løpet i kroppen og selv landets beste trener Frode Hamre har såpass respekt for storfavoritten at han har signalisert ryggløp. Årets trener 2011 har hatt en enda bedre sesong i år, og har to svært gode importhester med i leken. Femåringene 1 Winmecredit og 7 Acolyte Hanover har tatt sitt nye hjemland med storm og tjent tilsammen over 3 millioner, men de var sjanseløse mot Yarrah i Bergen. 5 Mysterious er i likhet med Yarrah en svenskfødt syvåring som har vært eid og trent i Norge i hele sin karriere. From Above-vallaken er også han meget sterk og liker seg i dødens, men slår under normale omstendigheter ikke dagens holdepunkt i V75-spillet. Vi har også med to norskfødte travere i Derbyvinner 6 Makarov som trolig trenger løp etter skadeavbrekk samt lokale 2 Pretty Photo - Ramneshoppa imponerte ved å vinne på 12.4 for Asbjørn Mehla her på Jarlsberg sist, og det skal bli spennende å se hva hun kan klare første gang ut mot eliten.

Yarrah Boko er ubeseiret på sine syv starter her på Jarlsberg, og kammer trolig hjem 100 tusenlapper i matchingen mot et nytt Frankrikeeventyr der Prix d`Amerique siste søndagen i januar er hovedmålet

HERLIG 4-ÅRSLØP
Om V75-1 virker lettløst på papiret er den andre avdelingen adskillig åpnere med femten kaldblodshester fordelt på tre distanser i kamp om 75.000 i Nils Østbys Minneløp.

På strek står 1 Jarli Odin med fem strake seire og stolpe i programmet. Kun gode hester makter dette, men Moe Odin-sønnen skal virkelig opp til bevis denne gang. En rekke gode fireåringer jakter med svenskegjesten 15 Anneros Karl på lengste tillegg i spissen. Aarum-traveren står med fire seire i raden og er i herlig utvikling. Meget god er også 12 Røster som innledet sesongen med fire strake triumfer. Er vant til å møte tøffere hester og kan i likhet med 11 Wik Emil runde alle på en god dag. Også 20-meteren er fullspekket med kapable hester som ikke kan avskrives i dette flotte og tradisjonsrike løpet. 

HJEMMESEIER?
I V75-3 skal femten varmblodshopper ut i kjempe om hele 100.000 kroner i DNT`s hoppeserie.

Denne gang skal det sprintes og Eirik Høitomt-trente 7 Sanna Bob kan ikke unngå å bli favoritt. Svenskeimporten imponerte storligen da hun lekte hjem hoppeavdelingen av Axel Jensen på Bjerke forleden.
Sanna Bob og Eirik Høitomt vinner Axel Jensen hoppeavdeling
Svært gode hester var sjanseløse til å hente S.J.'s Photo-datteren som igjen har trukket et perfekt spor.

Nå mangler det ikke på motstand og i førstespor står en annen svært god fireåring i 1 Thai Mahal. Lillesøsteren til selveste Thai Tanic skuffet som fjerde i hoppekriteriet, men har tross alt travet på 14-tallet i sine tre siste starter - alle over full distanse. Andover Hall-avkommet debuterer i regi Sigbjørn Kolnes, og her er nok både banerekorden 14.9v samt Tinita Loves norgesrekord på 14.1 i fare. Perfekt inne på strek står også 3 Writing Hall som overbeviste da hun vant på 13.6a sist Hammersborg-traveren gjestet Tønsberg.
Selvom det alltid er vanskelig å hente tillegg på gode hester på sprint kan man ikke avskrive verken norskfødte 8 High Eleven L. eller 10 Premance Simoni. Femåringene etter råsterke S.J.'s Photo vil også dra fordel av en eventuell tung regnværsbane, og spesielt sistnevnte har imponert med fem seire 12.7-rekord denne sesongen.

MANGE OM BEINET
Innføringen av divisjonssystemet har sålangt vist seg vellykket, og i den fjerde avdelingen er det varmblodets Bronsedivisjon som skal kjøre det tredje av ialt fem kvalifiseringer mot finaledagen 22. desember på Bjerke.
Verdt å merke seg er at løpet går med voltestart, og dermed har to av forgrunnsfigurene 2 Taran og 4 Strong Forte en vrien oppgave bare å komme feilfritt avgårde. Når dessuten solide travere som Forusgjesten 9 Shanti`s Lorentz K., 10 Adonai, 11 Victor Invalley og 12 Constantin W. har trukket bakspor kan det borge for en smell. Løpet er forbeholdt norskfødte og fint til i springspor står Våle-traveren 6 See You Soon som var knakende god i 4-årsstjernen samt startraske 7 Pine News som nok formkusken Gunnar Austevoll akter å kjøre i tet med. 

Nok et åpent oppgjør venter i V75-5 der femten kaldblodshopper skal ut å sprinte. 4 Våler Oda har imponert med tre seire i regi Cato Antonsen, og blir en naturlig favoritt fra strek. Det er dog flere meget kapable damer på farten, og nær sagt alle hestene på tilleggene er raske nok til å vinne om de har stått opp på riktig fot.

DEILIG HØSTFINALE
For mange er høsten den vakreste årstiden, og selvom det lir mot slutten av sesongen for våre beste treåringer er det et imponerende felt som stiller til start i DNT`s Høstfinale. Med hele 150 tusen til vinneren stiller nemlig de fire beste fra årets Kriterium i det som er V75-6 og DD-1.Amir B. spurter hjem Kriteriet for Tor Wollebæk
Slik så det ut da Amir B. og Tor Wollebæk spurtet ned Flying Photo til Kriterietriumf med Red Adair Superb på tredje.

Høstfinalen kjøres for femte året og hittil har strek- og tilleggshestene to seire hver - i år virker dog 20-metershestene veldig sterke.
9 Amir B. gikk altså seirende ut av en herlig Kriteriefinale som ble vunnet på 14.2 full vei. I likhet med annenhesten 14 Flying Photo gjør han sin første start siden finaletriumfen - sistnevnte i ny regi Sigbjørn Kolnes. En luring kan råsterke 15 Red Adair Superb være, mens fjerdehesten 10 Thai Investment også er spennende - Horpestadtraveren får denne gang dyktige Dagfinn Aarum i sulkyen. 11 Thai Broadway tullet seg bort med startgalopp i årets viktigste oppgjør og en revansje på lørdag vil nok smake godt for den høykapable Anderssen-traveren. To solide hopper velger også å gå ut mot gutta, og selvom 12 Golden Feline enda har tilgode å stikke snuta først over mål er det snakk om en solid traver. Arild Eggen-trente 13 Chocolatique er meget spurtsterk, men vil sjokke om hun skulle bli første dame til å ta seg av dette storløpet. På strek finner vi også flere talentfulle ungdommer med Bo Westergård-trente 2 Big Boss Man E.P. i spissen - lillebroren til 4-årstoppen My Happiness E.P. meldes frisk og rask etter sykdom og er ikke sjanseløs.
Ellers setter Folkehesten Drammen 6 Samsaia sluttstrek for årets Folkehestsesong - hun har ikke vært dårligere enn tredje på sine fem starter, men støter på litt for gode hester denne gang.

ROSINEN I PØLSA
kommer så i V75-finalen der vi får et drømmeoppgjør om kaldblodstronen i Arnt Haakestads Minneløp.

Vårt nye traveress 11 Tekno Odin har bare blitt mer og mer overlegen og nærmest latterliggjort sine jevnaldrende fireåringer. I det svenske Derbyet pulveriserte han konkurrentene på utrolige 22.9/2100a, mens trener Øystein Tjomsland kunne strekke armen i været også på Bjerke...
Tekno Odin og Øystein Tjomsland utklasser konkurrentene i Derby
Da travet Tekno Odin de 2600 meterne på rekordraske 23.9 og var igjen i en klasse for seg.

Men Moe Odin-sønnen ble ikke pakket inn selv etter doble Derby-triumfer, og på Bergsåker satte unikummet verdensrekord for fireåringer med fantastiske 20.8/1640a. Kretsen i www.supertraver.info ville også prøve seg mot eliten, og i Jacob Melands Æresløp rundet han eldre hester med den største selvfølgelighet. Vi var redd han ville skremme vekk konkurrentene til lørdagens løp, men så ble det istedet til en superduell mot selveste 9 Hallsta Lotus.

Persson-traveren har tatt over hegemoniet etter sin utrolige far Järvsöfaks, og 12-åringen har vært fullstendig enerådende i storløpene de siste tre sesongene. Hallsta Lotus har i denne perioden vunnet 41 av 61 starter (+ 10 annen) og tjent over 6 millioner svenske kroner. Formen har kanskje ikke vært helt på topp på slutten, og stallkameraten 7 Faksen jr. har faktisk slått ham i to av de tre siste møtene. I Svensk Mesterskap gikk dessuten 10 Höstbo Fredrik til topps - begge disse er forøvrig norskeide. Ellers består feltet av det beste vi har med Moe Odin-sønnene 1 Særpefanten og 2 Neslands Loke i flotte startspor. Mens Järvösfaks er far til halve feltet har vår gamle stjernetraver Moe Odin fire avkom i kamp om 100.000 kroner.

.....men først og fremst blir dette en duell mellom oppkomlingen Tekno Odin og kaldblodskongen Hallsta Lotus.

VELKOMMEN SKAL DU VÆRE - HUSK AT TRAV ALLTID ER BEST LIVE